Kredibilite Nedir, Neden Düşer ve Nasıl Yükseltilecektir?

Kredibilite kişilerin ve kurumların finansal açıdan durumlarını ortaya çıkartan bir değerlemedir. Bu not tablosu sayesinde bankalardan kolay ya da zor şekilde kredi çekimi yapabilir.

Kredibilite Nedir?

resim

Kredibilite kurumların ya da insanların finansal açıdan tüm değerlerini dikkate alarak belli başlı analizler yapılması sonucunda değerlendirmeler yapıp kuruluşlara sunulması adına hazırlanan finansal açıdan verilen değer notu olarak tanımlanabilir. Kişiler bankalardan kredi kullanımı yapacaksa ya da bir faktöring şirketine çek kırımı yaptıracaksa yahut bir telefon mağazasından telefon alacaksa işte bu durumda kredibiliteye bakılır. Bu kişinin ya da kurumun finansal notudur. Özellikle genel anlamda kredi notu düşük olan kişilerin bu tarz işlemler yapması oldukça zordur. Kredibilite insanların yaşaması boyunca önüne çıkacak olan bir şeydir. Örneğin;

Bir araba alacağınız zaman peşinatını ayarlasanız bile Findeks kredi notunuz düşük seviyelerdeyse kesinlikle alımınız mümkün olmaz. Bu durumda Findeks notu dikkate alınacağı için orta ya da yüksek seviyelerde olması gerekir.

Nasıl Yükseltilir?

  • Kredibilitenin yükseltilmesi için kişinin SGK kapsamında bir işte çalışıyor olması çok önemlidir.
  • İcralık olmamak ve borçlarınızı düzenli şekilde örüyor olmanızda büyük önem taşır.
  • Vergi dairesine, ev ile alakalı giderlere ve faturalar ile alakalı borçlara sahip olmamakta gerekir.
  • Kredi kartı ve krediler ile alakalı düzensiz ödemelerin varlığının olmaması gerekir.

Kredibilite insanların yaşamları boyuncu zorda kaldıkları zamanlarda finans kuruluşlarına işleri düştüğü zaman maddi anlamda sorunlarını ortadan kaldırmak adına gereklidir. Bankalarla işim olmaz diye düşünen kişilerin bile zaman geldiğinde bankadan kredi alma tarzında işleri doğabileceği için bu anlamda dikkatli şekilde ilerlemeleri gerekmektedir. Bunun için her zaman düzenli bir ödeme planına sahip olmak büyük önem taşır.

Kredibilitenin Düşüş Sebepleri

Bankalardan kredileri ya da kredi kartı kullanımı yapıyorsanız ve bunların ödemeleri düzenli şekilde ilerletmiyorsanız güven konusundaki notunuzda düşme meydana gelir. Bu ürünlerin en az asgari ödeme tutarını 1 gün dahi geciktirseniz düşüş meydana gelir. Özellikle icralık şekilde borç bulunuyorsa büyük etkendir. İpotek altında bulunan bir mal ya da farklı bir varlığınız bulunuyorsa bu işlemde notun düşmesi adına büyük etken olur. Bunlar dışında notun düşmesinde etkili olan diğer faktörler arasında;

  • Özellikle çalışan kişilerin maaş kartlarının 3 aydan daha çok eksi bakiyede kalması
  • Kredi kartından otomatik ödemeye verilen faturaların düzenli şekilde alınmaması
  • Ev ile alakalı elektrik, su ve doğalgaz faturalarının ödenmemesi
  • İpotek ettirilerek çekilen kredinin 1 gün dahi gecikmesi
  • Artı hesapların eksiye düşmesi

Bu faktörlerden kaynaklı olarak banka ile işlem yapacak olan kişiler anında ret cevabı alır. Bunun için düzenli ödeme planı oluşturarak yola devam etmek her zaman artı sağlar.

Nasıl Arttırılır?

  • Bir kişi ya da kurumun bu notu arttırma konusunda yapacağı en önemli adım geciken kredi kartı ya da krediler ile alakalı borcunu hemen kapatmasıdır.
  • Bunun dışında geriye kalan kısım bulunuyorsa bunun düzenli şekilde tarihinde ödenmesi önemlidir.
  • Bir adetten daha çok borcu olan kişiler yapılandırmaya gidebilir.
  • Bir taneden daha fazlaya bankaya borcu olan kişiler yapılandırmayla tek bir bankada bütün borçlarını toplayabilir.
  • Kredi kartında bulunan otomatik ödeme talimatlarının her ay takip edilmesi gerekir. Bu önemli bir etkendir.
  • Maaş hesapları ekside olan kişiler artıya geçirmek adına çabalamalıdır.

Kredibilite insanların geçmişten günümüze kadar gelen finans durumu olduğundan dolayı anında yükseltmek oldukça zordur. Ödemelere ve kişiler yaptıkları harcamalara dikkat ettiği sürece zaman içinde yükselmeye başlar. Her türlü ödemenin zamanında yapılması kişinin güvenilirlik puanın artmasını sağlar.


Çok kötüKötüOrtaİyiÇok iyi
Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...


Hatalı veya yanlış kısımları seçip, Ctrl+Enter basarak bize gönderebilirsiniz.
Yorum ekle