Gayri Nakdi Kredi Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Şirketler için sadece kullanılmakta olan krediler arasında olan ve bankalar ile şirketler arasında gerçekleşen para akışının nasıl alınacağı, çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgiler.

Gayri Nakdi Kredinin Özellikleri

resimGayri nakdi kredilerin birçok kişi tarafından bilinmemesi bireysel olarak kullanılmadığı sadece şirketlerin kullanabildikleri krediler olmaktadır. Şirketin nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bankalar tarafından verilmektedir. Özellikleri şu şekilde sıralamamız mümkündür:

  • Risklerin hepsini ortadan kaldırmaktadır;
  • Şirketlerin büyümesini sağlar;
  • Şirketlerin alacaklarında risk oluşumunu engellemektedir.

Şirketlerin satmakta oldukları malların satışı sırasında borca veriyorsa o zaman bunu alıp almayacağı konusunda bir garantisi olmamaktadır. Bu sebeple de hem alacaklının hem de borçlunun herhangi bir sıkıntı yaşamaması konusunda riskleri ortadan kaldırmaktadır.

Şirketin büyümesi garantili olacaktır.

Şirketin herhangi bir mal ya da herhangi bir hizmet alacak oldukları zaman bunu peşin olarak ödemesini gerçekleştirememe durumunda gayri nakdi limitlerini kullanmaları gerekmektedir. Bu hizmeti vermekte olan bazı bankalar işe aşağıda listelenmiştir.

  • TEB;
  • Akbank;
  • Yapıkredi;
  • Finansbank;
  • İşbankası;
  • Ziraat bankası;
  • Vakıfbank.

 

Vadeli olan alışverişlerin önünün açılmasını sağlayacak olması sayesinde şirketler açısından çok önemli olmaktadır. Bankaların bu krediyi şirketlere sağlayacak oldukları zaman komisyon, faiz ve masraflarını çıkartacak olması sayesinde kâr elde etmiş olacaktır. 

Gayri Nakdi Kredinin Çeşitleri

Banka tarafından birçok şirket alacağını tahsil etmesi sağlanmaktadır. Şirketinde sadece bir tane gayri nakdi kredi almayacak ve bu kredi türünde bankaların farklı özellikleri olan krediler önermektedir. Gayri nakdi krediler sadece limitleri şirketlerinde kullanacak olması nedeniyle bireysel müşteriler tarafından kullanılmaz. Bu nedenle de çoğu kişi tarafından bilinmemektedir. Kişilerin şirketinde satmış olduğu malın ya da başka bir şirkete verecek olduğu hizmetin ödemesi garanti altına alacaktır.

Bu işlem ile birlikte bankalar tarafından riskin ortadan kaldırması mümkün olur. Bu sayede herhangi bir şirket risk altında kalmayacaktır.

Akreditif

Uluslar arası ticaret yapmakta olan şirket tarafından kullanılmaktadır. Hem ihracat hem de ithalat yapılması durumunda alınmalıdır. Bankanın sunduğu bu hizmet şirket için çok önemli olur. Bu kredi türünün farklı isimlerle de anılmaktadır. Akreditifi vesaik, vesaikli kredisi ya da bankaların sağladığı kredi mektubu olarak da isimleri geçmektedir. Almış olduğunuz herhangi bir malın bedelinin ödendiği ve banka tarafından finans metodu olarak bilinir. İthalatçı ile birlikte yapılacağı zaman kendi ülkesinde bulunan ödenmenin taahhütü şeklinde olmaktadır.

Hem alıcı hem de satıcı bu kredi türü sayesinde güvende olur.

Alıcı açısından avantajları olduğu gibi satıcı içinde avantajları bulunmaktadır. Sözleşme üzerinde bulunan şartları yerine getirmemesi durumunda alıcı herhangi bir ödeme yapmayacaktır. Satıcının avantajları arasında ise şayet vadesi dolmaya yakın ya da istemesi halinde bankalara ibraz etmesi yetmektedir. Bu durumda alıcının hemen ödeme yapması gerekmektedir.

Doğrudan Borçlanma Sistemi (DBS)

Banka tarafından başvuran müşterinin adına teminatlar vermektedir. Doğrudan borçlanma sisteminde yurt içinde yapılacak mal alışında kullanılmaktadır. Müşterinin aldığı malın ücretini sonraki aylar içerisinde gerçekleştireceği zaman, malı alacak olduğu şirket ise borcu ödeyip ödemeyeceğine dair garanti istemektedir. DBS kredi sistemini veren bankalar ise teminat olarak gösterilmektedir. Malı satmakta olan kişinin göstermiş olduğu teminat sonucunda ödeme gerçekleşmemesi halinde ise banka ile karşı karşıya kalacaktır. Bankaya bir teminat gösterecek müşterinin vadesi gelmesi durumunda bankaya ödeme yapması gerekmektedir. Şayet ödeme gerçekleşmemesi halinde ise satıcıya ödemeyi bankalar gerçekleştirecektir. 

Teminat Mektubu

Kredilerden biri olmaktadır. Şirket tarafından satılan malın ödemesinin gerçekleşmesi için banka ile birlikte riskleri ortadan kaldırmaktadır. Bu müşterinin her zaman için düzen ve yazı ile yazılmakta olan bir yer adı belirtmelidir. Ayrıca mektup miktarı, tarihi ve tutar kısmı da yer almaktadır. Belli bir metin yazılması halinde bankalar tarafından kabul edilecektir. Banka tarafından tarih geçmemesi istenmektedir. Bu tutarın her zaman için ödenmesi mektup üzerinde yazmakta olan tarih içerisinde olması istenmektedir. Şayet banka tarafından teminat göstermekte olduğundan vade içerisinde ödemeyi yapması istenmektedir. Ticari işlerin güven altında gerçekleşmesini sağlamaktadır. Garanti altına alacak olması sayesinde müşteri tarafından alınan malın bedeli ödenmeme riskini ortadan kaldırmış olacaktır.

Harici Garantiler

Şirketler tarafından yabancı bir para olması halinde ve görüşmeleri yurt dışında bir kurum ise gerçekleşmektedir. Bunun için yurt dışında olan mühendislik, danışmanlık, taşıma, tesisat gibi işlerde peşin olarak satın alacağı mallar için kontrgaranti ya da doğru bir şekilde yararlanacaksa bankalar tarafından gerçekleştirilmektedir.


Çok kötüKötüOrtaİyiÇok iyi
Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...


Hatalı veya yanlış kısımları seçip, Ctrl+Enter basarak bize gönderebilirsiniz.
Yorum ekle