Genç Girişimci Kredisi Nedir, Şartları ve Özellikleri Nelerdir?

Genç girişimcilik kredisi almak isteyen kişiler önelikli olarak KOSGEB kurumunun destek adına şartlarını yerine getirmesi oldukça önemlidir.

Genç Girişimci Kredisi

Genç kişilerin ülkemize katkıda bulunması adına ve kendilerine iş sağlamaları adına devlet tarafından destekler sağlanır. Bunlardan bir tanesi de genç girişimci kredisidir. KOSGEP aracılığıyla verilmek olan kredi türü genç yatırımcılarının önünün açılmasını sağlar. Kredinin miktarları ve gerekli şartları değişim gösterir. 2016 senesinde bu konuda adım atan ve gençlere destek olma konusunu hedef haline getiren devlet, bu girişimiyle ekonomiye destek olmayı da hedeflemektedir. Genç kişilerin işsiz kalmasının önüne geçen bu sistem sayesinde gençler kendiişlerini kurarak daha azimli şekilde çalışır.

Kredi Nasıl Alınır?

KOSGEP kredisi almak isteyen kişiler bazı şartları yerine getirmelidir. Gençlerin desteklenmesi adına uğraşılan bu uygulamanın sunduğu şartları yerine getirmek oldukça zordur. Öncelikli olarak genç girişimcinin bu konuda eğitim alması istenir. Bu eğitimin ücreti İş-Kur tarafından karşılanır. Eğitimi almayan genç girişimciler kesinlikle kredi kullanımından faydalanamaz. Üniversite zamanında girişimcilik konusunda eğitim gören kişilerde bu şart aranmaz. Bu kişilere eleme ve yeterlilik testleri yapılır. Bu kapsamda seçilen ve belirlenen kurslara kayıt yaptırılır ve bu kurslardan kesin başarı şartı aranır.

Eğitim ve Sonraki Süreç

Eğitimlerin geçler tarafından sorunsuz şekilde atlatılması gerekir. Bu kurları ve eğitimleri atlatmış kişiler kredi ile alakalı olan başvuruyu yapabilir. Krediye başvuru yapma esnasında kurum ilk olarak girişimci olacak kişiden iş planı hazırlamasını ister. Kredinin onaylanıp onaylanmayacağı konusunda iş planı önemli bir yer tutar. İş planı detaylı şekilde kurum tarafından incelenir ve ardından değerlendirmeye alınır. İş planı onayı yapılmadan kesinlikle kredi kullanılmaz. İş planı onay alan kişiler bundan sonra en son kısıma gelmiş sayılır. Bundan sonraki uygulamalar kolay ve düşünülenden daha hızlı şekilde ilerleme sağlar.

  • Öncelikli olarak girişimci kişiden KOSGEB sitesine üye olması istenir.
  • Sisteme üye olmak zorunlu olan bir durumdur.
  • Sisteme üyelik açmayan kişiler kesinlikle gerekli aşamalara devam edemez ve yararlanamaz.
  • Üye olan kişiler kullanıcı adı ve şifre ile giriş sağlar. Bu şifre ve kullanıcı adı hep daim kullanıldığından dolayı kesinlikle kaybedilmemelidir.
  • Bilgi dokümanı ve kobi beyannamesi doldurulduktan sonra çıktı alınır.
  • Bu işlemler tamamlandıktan hemen sonra girişimcilik programı başlar.

Girişimcilik Eğitim Başvurusu

KOSGEB girişimcilik destek uygulaması kapsamında alınacak olan demirbaşların, açılma esnasında oluşan masrafların geri ödenebilmesi adına ilk adım olarak KOSGEB kursun alınmasını ister. Eğitimlere ücretsiz şekilde katılma şansı bulunur. Başvuruların kesinlikle girişiminin kendi tarafından yapılması gerekir. Eğitimlerin tamamı kontejyan sınırlaması dâhilinde yapıldığı için kişilerin acele etmesi önemlidir. Girişiminin yaşadığı ildeki programlar geç tarihler arasında bulunuyorsa farklı bir ilden de başvuru yapma şansı bulunur. Eğitimlerin bitmesinden sonra, son gün KOSGEB dâhilinde iş planının projesi nasıl hazırlanmalıdır konusunda detaylı şekilde eğitimler alınır. Alınacak olan bu eğitim oldukça verimli şekilde geçirilmesi büyük önem taşır. Elinde detaylı şekilde iş planı projesi olmayan kişiler kesinlikle devletin sunmuş olduğu kredi olanağını sahip olamaz. Yani krediyi almak kesinlikle mümkün olmaz. Kursların başarılı şekilde bitirilmesinden hemen sonra kursu düzenleyen birim kişiye bir belge düzenler ve verir. Tahmini olarak 20 gün içinde kredi konusunda dönüş sağlanır. Bu 20 gün iş günü olarak hesaplanır. 20 iş günü geçtikten sonra sonuçların ne durumda olduğu ile alakalı olarak başvuru yapan kişiler arayarak detaylı bilgi alabilir.

Kredi Başvurusu Aşamaları

KOSGEB tarafından genç girişimcilere sunulan krediden yararlanmak isteyen kişiler ilk olarak başvuru formunu doldurmalıdır. Bu formun doldurulması aşamasında şehit, engelli ve gazi yakını olan kişiler bunu belirten belgeleri ile beraber imza beyanlarını, fiyat tekliflerini kurma teslim etmelidir. Kurum ortalama olarak bir hafta içinde 20 adet başvuruyu değerlendirme yapar. Gerekli incelemelerden sonra karar verilir. İş planı projesi ile alakalı olan sunum yapılmalıdır. Bu aşamadan sonra genç girişiminin başvurusu kabul edilirse, projesi de kabul görecektir. İşletmesini daha önceden kurmayan kişilerin 90 günlük verilen süre içinde işletmesini kurması şarttır. Bu aşamada genç girişimi kesinlikle KOSGEB veri tabanına detaylı kayıt işlemlerini tamamlar. Sistem içinden genç girişimcilik programına başvuru yapar. KOSGEB kredisinden yararlanan kişiler şirketi için yaptığı masrafların tamamını faturalı olarak ibraz etmelidir. Destek veren kurum faturasız işlemleri kesinlikle desteklemez. Girişimci işletmesi konusunda yapacağı her türlü işlemi kesinlikle kayıt altına alması gerekir. Ayrıa KOSGEB’e sunduğu iş planı projesi dahilinde hizmetlerini ayarlaması ve işlemlerini yapması gerekir.

50.000 TL Hibe Şartları

  • Girişimilik eğitimi
  • 18 yaşında veya daha büyük olmak
  • 70 saat boyuna eğitime aralıksız devam etmek
  • İş planı hazırlamak
  • KOSGEB üyeliği

100.000 TL Kredi Şartları

  • Girişimilik eğitimi
  • 18 yaşında veya daha büyük olmak
  • Detaylı şekilde iş planı hazırlamak
  • Geri ödenmesi gereken rakamın 100.000TL olduğunu unutmamak

 

 


Çok kötüKötüOrtaİyiÇok iyi
1 Kişi oy verdi
Ortalama puan: 5,00.
Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...


Hatalı veya yanlış kısımları seçip, Ctrl+Enter basarak bize gönderebilirsiniz.
Yorum ekle