Kredi Hayat Sigortası Primi Nasıl Hesaplanır?

Bankaların verdiği herhangi bir krediyi alırken yapmakla zorunlu olan hayat sigortası, bankaların size bir şey olursa geri alması için yaptırmaktadır.

Kredi Hayat Sigortasının Yapılması

18 ile 70 yaş aralığındaki kişinin hayatını kaybetmesi halinde kalan yakınlarının maddi desteği alacakları bir sigorta türü olmaktadır. Hayat kaybının olması halinde poliçe kapsamında riskli olan bir durum sonucunda hayatını kaybetmesi halinde bankalardan alınan paranın yakınlarının ödeme yapmaması için bankalar tarafından sigorta yaptırılmaktadır.

resim

Krediyi alan kişinin poliçe kapsamında yaşamını kaybetmesi durumunda bankaya kalan borcun sigorta şirketi tarafından ödemesi yapılacaktır.

  • Kredi kapsamında kişi hayatını kaybetmesi sonucunda kredinin kalanı sigortalar tarafından geri kalanı ödenecektir;
  • Sigortanın kapsamında bankanın kalan borcu ödendikten sonra hesaplanarak geri kalan aileye ödenir;
  • Sigortanın priminin alınan kredi miktarına ve vadesine göre hesaplanmaktadır.

Alınan konut ya da ihtiyaç kredisinin alınması sonrasında kişilerin hayat sigortası yaptırmaması durumunda, herhangi bir kaza sonucunda hayatını kaybettiğinde bankalar tarafından verilen paranın geri kalan miktarını yakınları ödemek zorundadır. Sigorta yapılacağı zaman kişinin yaşı, mesleği göz önüne alınırken cinsiyeti de prim ücretinde etkili olmaktadır.

50 yaşında fikren ve bedenen çalışan bir devlet memuru erkeğin, bankadan 250.000 TL konut kredisi çekmek istediğinde, bankaların istediği sigortası her ne kadar değişikliği olsa da, azamisi şu şekildedir.

Sigorta Türü Tutar (TL)
Vefat Teminatı 2.377
Vefat Teminatı + Kaza Sonucu Ölüm 2.812
Vefat + Kaza Geçirme + Kaza Maluliyeti + Hastalıkla Maluliyet 3.529

Ödeme çok yüksek olması halinde, ödeme yapamayacak yakınlarının mirası istememe durumunda hiçbir haktan yararlanamazlar. Bankalar tarafından alınan krediyi ödemesini şahsın aileleri herhangi bir yaşam kaybı gibi bir durum söz konusu olduğunda yapmaması için bankalar ile olan sözleşme sonrasında hemen hayat sigortası da yaptırılmaktadır. Bu sayede bankalardan alınmış kredilerin ödemesi güvence altında olur.

Yaptırılan sigortanın kredi bitimine kadar geçerli olduğu belirtilmemesi halinde aralıklarla yeniletmeniz gerekmektedir.

Hangi Kredilere Sigorta Yaptırılmalıdır?

Sigorta yaptırılması sonucunda kişilerin vefatı sonucunda, yakınlarından alamaması gibi durumlarla sıklıkla bankaların karşılaşma nedeniyle sigortaların mecburi olmamasına rağmen bankalar onaylanması için zorunlu tutmaktadır. Yaptırmak isteyeceğiniz paranın miktarına göre sigorta ücreti ödeyeceğiniz gibi Ekspertiz ücreti 500 ile 750 TL arasında ödenmektedir. Herhangi bir kaza ya da hastalık sonucunda kredinin ödemesi bitmeden vefat etmesi durumunda, yakınlarının ödemeyi yapmaması için sizin yararınızadır. Bankalar ise kendisini düşünmesi nedeniyle bu krediyi mecburi tutmaktadır.

  • Konut;
  • İhtiyaç;
  • Taşıt;
  • Kredi Kartları.

Bankacılık Kanunu tarafından çıkartılan yasalar gereği 4077 sayılı Tüketicinin Korunması kanununda yer alan 5. madde içerisinde alacağınız kredi için bir masraf çıkartarak sigorta yaptırmak zorunda değildir. Fakat birçok bankanın sorun yaşaması sebebiyle bunu zorunlu hale getirmektedir. Bankaların onay verebilmesi için sigortayı önünüze çıkaracak ve sigortayı yaptırmama durumunda ise vermeyeceklerdir. Fazladan sigortaya para ödemek istemeyenlerin ise yaptırmama hakkı olduğunu unutmamalıdır. Öncelikle yaptırmayı istemediğinizi belirtecek bir dilekçeyi yazarak bankaya vermelisiniz.

Bankanın şayet bu dilekçeyi kabul etmemesi halinde insanların haklarını korumakta olan Tüketici Mahkemesine başvuru yapabilirsiniz.

Sigortanın Avantajları

Çekilen krediler için vefat etme durumunda sigortalar kapsamında olması için primlerin kişilerin yaşı ve mesleğine uygun olarak yapılmalıdır. Kişilerin herhangi bir kaza geçirmesiyle birlikte vefat etmesi ile birlikte borcun tamamını ya da bir kısmını sigorta şirketi ödemektedir. Sigortayla yapılacak poliçe içerisinde vefat etme, hastalık, kaza gibi maddelerde eklenebilir. Bunun sonucunda maluliyet teminatının verilmesi, geçirilecek herhangi bir hastalık sonucunda teminatın hepsini ya da bir kısmını karşılayabilir. Sigortada ki primlerin kişinin yaşa ve mesleğine uygun olarak farklılıklar göstermektedir. Bu her zaman sigorta uzmanları tarafından hesaplanacaktır. 

Prim tutarının değişmesi her zaman için sigortayla sözleşmesinde yer alan teminata uygun olarak düzenlenmektedir. Teminat göstermesiyle birlikte kişilere prim ödemesi için artış gerçekleştirilecek ya da mesleğine bakılarak prim fazlalığı olabilir. Bu sebeple de prim tutarı her zaman kişiler arasında farklılıktır.

  • Sakatlık olması halinde krediyi ödemek zorunda kalmamaktadır;
  • Kişinin vefatı sonucunda kalanını yakınlarından almadıkları için, aileleri zor durumda kalmaz;
  • Ödenen primlerin vergi matrahından düşmektedir.

Aldığı krediyi sigortalattıran bir insanın aynen can sigortasını yaptırdığı zaman olduğu gibi vergi avantajına mevcut tutulacaktır. Kişilerin brüt gelirinin %15 miktarında olan kısmının asgari ücretin senelik olarak miktarını geçmemesi vergi matrahından düşürülebildiği için primlerin daha düşük miktarda olmasını sağlar.

 


Çok kötüKötüOrtaİyiÇok iyi
1 Kişi oy verdi
Ortalama puan: 5,00.
Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...


Hatalı veya yanlış kısımları seçip, Ctrl+Enter basarak bize gönderebilirsiniz.
Yorum ekle