Rotatif Kredi Nedir? Rotatif Kredi Nasıl Hesaplanır?

Rotatif kredi nedir, nasıl hesaplanır, fiziksel özellikleri nelerdir kısaca anlatmaya çalışacağız. Sizde bu sayesinde gelecekte bu kredi türünü değerlendirmek istiyorsanız bilgi sahibi olabileceksiniz.

İhtiyaçlarınızı karşılamak için bankalar tarafından sunulan çok sayıda kredi türü vardır. Bunların hepsinin farklı özellikleri vardır. Yazımızda ki de bunlardan birisidir. Yazımızda sizlere Rotatif kredi nedir, nasıl hesaplanır ve kimler tarafından kullanılır anlatmaya çalışacağız.

Rotatif Kredi Nedir?

Rotatif kredi fiziksel özellikleri bakımından normal hayat içerisinde birçok insanın bilmediği banka hizmetlerinden birisidir. Vadesi bir yıldan az olan, sadece ticari müşterilere verilen bir kredi türüdür. Bu kredi ticaret hayatı içerisinde anlık olarak oluşan ihtiyaçların karşılanması için sunulmaktadır. Kredinin en büyük özelliği vadesinin bir yıldan uzun olmamasıdır. Bu hizmet türünde faiz oranları piyasanın üzerindedir. Bir başvuruya gerek kalmadan ihtiyaç olan ana parayı karşılamak için kullanıldığı için bu oran yüksek tutulmaktadır. Faiz hesaplaması banka tarafından günlük olarak yapılmaktadır. Kısaca soruya cevap vererek, bu hizmetin ne olduğunu anlatmaya çalıştık.

Rotatif Kredi Hesaplaması.

Rotatif Kredi Nasıl Hesaplanır?

Sunulan bu hizmetin diğer türlere göre hesaplanması biraz daha karmaşık ve zordur. Bunun hesaplanması için belirlenmiş olan kullanılabilir bir yöntem bulunmamaktadır. Rotatif kredi nasıl hesaplanır sorusu için bir hesaplama formülü olsa da hesabın net bir şekilde anlık olarak hesaplanması gerekmektedir. Yani alınan para ve zaman kavramları bu hesaba büyük bir etki göstermektedir.

Hesaplama için gerekli olan bazı değerler vardır. Bu değerlerin neler olduğuna baktıktan sonra hesaplamanıza yardımcı olan formülü de sizlerle paylaşalım.

A: Anapara

F: Faiz Oranı

Z: Süre

Bu üç temel kavram hesaplamanın yapılması için kullanılır. Hesaplama için kullanılacak formülse A.F.Z/36000 olarak kullanılmakta ve hesaplaması yapılmaktadır. Son olarak da BSMV’yi hesaba katmak için 1.05 ile çarpılmaktadır.

Rotatif Faiz Hesaplama : (Anapara X Zaman X Faiz Oranı /36000) X1.05

Excelde Rotatif Kredi Hesaplama Örneği İndir

Ödeyeceğiniz faizi hesaplamak için çektiğiniz toplam tutar, kaç gün sonra ödeyeceğiniz ve banka tarafından size sunulacak olan anapara oranını hesaba katarakt net bir şekilde ortaya çıkarabilirsiniz. Rotatif kredi faiz oranları sürekli değişkenlik göstermektedir. Kullanırken faiz oranına bakılmaz, parayı bankaya yatırırken ki orana bakılarak hesaba dahil edilir.

Rotatif Kredi Nasıl Çekilir?

Bu hizmetten yararlanmak için öncelikle şirket olarak banka ile anlaşmanız gerekiyor. Anlaşma sağlandıktan sonra basit bir talimat ile bankanın size sağlamış olduğu anapara limitine miktarına bakarak paranız kısa sürede hesabınıza aktarılacaktır. Bu talimatı şirkette yetkili olan birisinin bankaya iletmesi yeterli olacaktır. Talimatta belirtilen miktar gün içerisinde hesabınıza aktarılacaktır. Bu paranın herhangi bir net vadesi yoktur, bununla birlikte bir ödeme planı da yapılamaz. Belirli olan tek şey faiz oranıdır. Her yıl sonunda son bir hesap yapılmak zorundadır. Rotatif kredi faiz oranları devamlı olarak güncellenmektedir. Ancak gene de yıl içerisinde faiz ödemelerini belirli aralıklarla yapmanız gerekiyor.

Rotatif Kredi Nedir?

Rotatif Kredi Faiz Ödemeleri

Geri ödemesinin maksimum süresi yani vadesi 12 ay olarak sınırlanmıştır. Yıl içerisinde birçok kez limitinizi aşmadığınız sürece kullanma şansınız var. Ancak bu süre içerisinde yılda 4 kez mutlaka ödeme yapmanız gerekiyor. Bu ödemeler için belirlenen aylar Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarıdır. Bu tarihler dışında o dönem içinde ki kullanımınızı dilediğiniz gibi yapma şansınız var. Her şirketin belirli bir limiti vardır ve limitinizi kapatmadan tekrar kullanma şansı verilmemektedir. Limit şirketin bankaya vermiş olduğu mali tablolar üzerinden hesaplanarak belirlenmektedir. Sizde şirketiniz için bu hizmeti kullanmak istiyorsanız tüm verilerinizi banka ile paylaşmak zorundasınız. Sizin için yapılacak hesaplamalar ile net bir limit çıkarılacaktır.

Rotatif Kredi Kullanım Detayları

Şirketlere sağlanan bu hizmet türünün en önemli detaylarından birisi faiz ödemelerinin yukarıda belirttiğimiz aylar içerisinde yapılmasıdır. Bunun temel nedeni faiz oranlarının dönemsel olarak sürekli değişmesidir. Bu seçeneğin kullanıldığı banka şirketlere değişen faiz oranları hakkında sürekli olarak bilgi vermektedir. Bu oranlara bakarak ödenecek faiz miktarı hesaplanmaktadır. Sadece TL cinsinden kullanılan bir kredi türüdür. Günlük hayatta çok fazla bilinmez. Bunun nedeni şirketler için sunulan bir seçenek olmasıdır. Ocak ayında çekmiş olduğunuz miktarı aralık ayında kapatma şansınız var. Ancak faiz ödemelerini dönemsel olarak yapmalısınız. Bu da hizmete hareketlilik ve  kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

Bu krediyi kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de dönemsel faiz ödeme günü gelmen ana para borcunu tamamen kapatmak olacaktır. Birçok şirket sadece dönemsel faiz ödemelerini yapmakta ve ana para ödemesini yıl sonunda yapmaktadır. Buda onlara daha yüksek bir yük getirmektedir. Bu kredinin kullanılabilir olmasını sağlamak için sürekli hareketli olmak gerekmektedir.

Spot Kredi ve Rotatif Kredi Arasındaki Fark

Spot Kredi ve Rotatif Kredi Arasındaki Fark

Spot ve rotatif kredi arasındaki fark her zaman kafa karıştırıcı olmuştur. Spot kredi aslında günlük hayatta insanların sürekli olarak kullandıkları bir hizmet şeklidir. Çekilen miktarın faizi, ödeme tutarı ve vadesi bellidir. Bu tanımın içine giren tüm para alımları spot krediye dahil olmaktadır. Rotatif kredi ise yukarıda anlattığımız gibi vadesi bir yıldan uzun olmayan, vadesi ve faiz hesabı ödeme gününde hesaplanan bir banka hizmetidir. Birisi insanların kullandıkları ihtiyaç, araba, konut kredilerini ifade ederken, diğeri ise şirketlere verilen özel bir türü ifade etmektedir.

BCH Kredi ve Rotatif Kredi Arasındaki Fark

BCH ile Rotatif kredi aslında aynı şeyi ifade etmektedir. BCH’nin açılımı ‘Borçlu Cari Hesap’ olarak bilinmektedir. İkisi arasında temel bir fark yoktur. İkisi aslında aynı işlem türünün ifade etmek için kullanılır. Bu iki farklı tabiri duyduğunuzda aklınızın karışmaması gerektiği belirtelim.


Çok kötüKötüOrtaİyiÇok iyi
2 Kişi oy verdi
Ortalama puan: 5,00.
Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...


Hatalı veya yanlış kısımları seçip, Ctrl+Enter basarak bize gönderebilirsiniz.
Yorum ekle