Katkı Kredisi Ödeme Planı, Borç Sorgulama ve Erteleme

Öğrenimi boyunca burs alanların geri ödemesi gereken katkı kredisinin geri ödemesinin yapılması ve ödeme planı nasıl olmalıdır?

Katkı Kredisinin Geri Ödemesi

Katkı Kredisi

Öğrenim hayatı boyunca okul yaşantısı için aldıkları katkı kredisi her ay alınmaktadır. Bu paranın tekrardan ödemesi iki yıl sonrasında ödemesini yapması gerekmektedir. Ödeme yapması ister peşin olarak hepsini birden, isteğe göre aylık olarak taksite bağlayıp ödemeleri mümkün olacaktır.

Borcun ödeneceği banka Ziraat bankasıdır. Borcun her ay taksit olarak ödenmesi de Ziraat bankası tarafından yapılmaktadır. Borcun ödenmesi için illa bankanın şubelerine gitmeniz gerekmemektedir. Aynı zamanda ATM ve İnternet bankacılığı üzerinden de yapmanız mümkün olacaktır.

Kredi kartı sahiplerinin ya da Bankamatik kartı sayesinde bankanın İnternet şubesine girerek, birkaç dakika içerisinde ödemeniz gereken taksit miktarını ödeyebilirsiniz.

Borçlarını taksit olarak ödeyeceğiniz gibi aynı zamanda da peşin olarak ödeyebilirsiniz. Borçların hem peşin olarak hem de başlangıç tarihinden daha öncesinde ödenmesi durumunda erken indirim uygulaması yapılmaktadır. İndirim sadece başlangıç tarihinden önce yapılması halinde sağlanmaktadır. Şayet başlangıç tarihinden sonra peşin olarak ödeme yapmak istenmesi durumunda ise herhangi bir indirim uygulanmamaktadır.

Sene İndirim %
Birinci sene 30
İkinci sene 20

İndirim uygulanacak olduğunda sadece anaparaya eklenecek olan endekse bağlı olan artışa göre düzenlenen faize uygulanmaktadır. Anaparaya erken ödenmesi halinde indirim uygulanmamaktadır. İndirimden faydalanmak isteyenlerin KYK ile iletişime geçmesi ile birlikte borcunu hesaplatmalı ve daha sonrasında banka hesabına Şehrinizde bulunan KYK müdürlüklerinden bir tanesine giderek hesaplatacağınız gibi aynı zamanda da telefon açarak da hesaplattırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Borcun Sorgulanması

Öğrencinin ödemesi gereken borç miktarını ve ödeme planını öğrenmek için Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun İnternet sayfasına girerek öğrenebilir, E-Devlet sitesinden T.C. Kimlik numaranızla girerek öğrenmeniz mümkün olacaktır. Kredi ve Yurtlar Kurumu müdürlüklerine müracaat ederek ve telefon açarak öğrenmeniz mümkün olacaktır.

Borcun Hesaplanması

KYK’na borçlanmış bir insanın ödeyecek olduğu tutarın kişinin okuldan mezun olana kadar almış olduğu finans desteğini ödemelidir. Borçlanan bir kişinin geri ödeyecek olduğu tutar Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenecek Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi üzerinde olan artış hesaplanmalı ve borcun üzerine eklenerek ödeme yapılmaktadır.

Öğrenim boyunca alınan kredinin toplam miktarı + (Yİ-ÜFE) + Ödememe durumunda %1.40 gecikme cezası.

Ödemeyi ertelemek için istenilen sebepler olmaması halinde 2 yıl içerisinde ödeme yapılmaması durumunda %1.40 gecikmesi nedeniyle zam uygulanacak ve faiziyle ödenmesi gerekmektedir.

Erteleme

Öğrenim hayatı boyunca katkı kredisi alanların mezun olduktan sonra krediyi ödemesi gerekmektedir. Birçok öğrencinin okul hayatı içerisinde maddi destek sağlayan KYK tarafından verilen kredinin ödemesi gerekmektedir. Mezun olmalarından 2 yıl içerisinde aldıkları kredinin ödemesini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bazı durumlarda alınan kredinin 2 sene içerisinde ödemesi ertelenebilir:

  • Askere gidecek olması;
  • Çalışmaması;
  • Yüksek lisans öğrenimi;
  • Doktora yapması.

Yukarıda yazdığımız sebepler dolayısıyla aldığı parayı ödeyemeyecek olanların KYK yazılı dilekçe yazarak başvurması gerekmektedir. Ayrıca artık E-Devlet sistemi üzerinden de bu borçları erteleme imkanı bulunmaktadır.

Ödenmemesi Durumunda Cezası

Mezuniyet sonrasında öğrencilerin herhangi bir mazeret göstermeden yazılı olarak iki sene içerisinde başvurmaması sonucunda gecikme zammıyla birlikte ödemek zorunda kalacaktır. Ödeme durumu olmayanların mutlaka aksatmadan müracaat etmeleri çok önemlidir. Ödenmemesi durumunda günlük%1.40 gecikme zammı oluşacağı için daha fazla ödenmesine neden olur.

Ceza olarak sadece gecikme zammı ödenmeyecektir. Bunun dışında da bazı cezai işlemler uygulanacaktır. Ödememesi durumunda gecikme bedeli günlük olarak yansıtılmaktadır. Bu durumda ilk bir yıl içerisinde ödenmemesi durumunda borçların Vergi Dairesi Müdürlüğüne devri sağlanacaktır. Şayet borçlarınız Vergi dairesine devir edilmesi durumunda ise artık bankaya ödeme gerçekleştirmeyecek ve sadece Vergi dairelerine ödeme yapmış olacaksınız. 

Kredi borçlarını ödememesi durumunda vergi dairesine devri sağlanması ile birlikte borç sahiplerinin 2014 yılından öncesinde mevduat hesaplarının bloke edilmesi söz konusuydu. Fakat düzenlenmiş bir yasa sayesinde günümüzde artık mevduat hesaplarına bloke getirilmemektedir.

Gecikme faizi uygulanmaya başlamasına rağmen ödeme gerçekleştirilmeme durumunda yasal işlemin başlatılması da söz konusu olabilir.

Borcun Silinmesi

Okul hayatı boyunca katkı kredisi alarak eğitim hayatını devam ettirmekte olan bir öğrencinin mezuniyet sonrasında iki sene sonrasında ödemesi gerekmektedir. Kişinin borçlarının silinmesi iki şartta olmaktadır. Bunlardan birincisi sağlık kuruluşlarından doktor tarafından verilecek “ömür boyu çalışamaz” raporu sayesinde olacaktır. İkinci durum ise burs alan öğrencinin vefat etmesi halinde borçları silinecektir.


Çok kötüKötüOrtaİyiÇok iyi
1 Kişi oy verdi
Ortalama puan: 5,00.
Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...


Hatalı veya yanlış kısımları seçip, Ctrl+Enter basarak bize gönderebilirsiniz.
Yorum ekle