Kredi Kartı Son Ödeme Tarihi Geçerse Ne Olur?

Kredi kartı son ödeme tarihi geçerse neler olacağını ve bu durumda kullanıcının neler yapması gerektiği hakkında detaylı bilgileri yazımızın içerisinde bulabilirsiniz.

Kredi Kartı Son Ödeme Tarihi

Kullanmış olduğumuz banka hizmetlerinin başında özellikle son çeyrek yüzyılda kredi kartının oranı bir hayli artış gösterdi. 1950’li yıllarda üretilmeye başlayan bu sistem günümüzde en çok tercih edilenlerden birisidir. Rahat bir kullanım sunması ve tüm parasal işlemleri tek bir kart ile yapabilme kolaylığı sağlaması en önemli avantajlarından birisidir. Ancak her ay bir kez kullanılan limit tutarın ödeme yapılmalıdır. Bu konuda belirli standartlar kullanılsa da ödeme tarihini kendiniz belirleme şansınız olacak. Diyelim ayın 25’inde bu işlemi yapmak istiyorsunuz. O zaman hesap kesim tarihi ayın 15’i olacaktır. Hesap kesim tarihine 10 gün ekleyerek son ödeme tarihini bulabilirsiniz. Sizlerde kendi kartlarınız için bunu yapabilirsiniz.

Kredi Kartı Son Ödeme Tarihi

Kredi Kartı Son Ödeme Tarihi Geçerse Ne Olur?

Bu tarihinin geçmesi yapılmaması gereken önemli bir hata olarak görülebilir. Öncelik gecikmez faizi uygulanacak ve gelecek ay bu faiz tekrar gelecek olan ekstrenize yansıtılacaktır. Bununla birlikte kredi notunuzun seviyesi de büyük oranda düşüş gösterecektir. Kredi notu hesaplamasında ki en önemli kalemlerin başında %35 oran ile kredi kartı gelmektedir. Yani bu ödemeyi yapmazsanız başınıza hiç de iyi şeyler gelmeyecektir. Tabi ilk 30 günde sadece gecikmez faizi işletilecektir. 60 gün olduğundaysa gene aynı işlem uygulanacaktır ancak 90 gün boyunca borcunuzu ödemezseniz banka tarafından ihtar mektubu tarafınıza gönderilecektir. 15 gün içinde bunu yatırmanız istenecektir. Bunu da yapmazsanız kredi kartı borcunuz yapılandırmaya gidecektir.

Kredi Kartı Son Ödeme Tarihi Geçerse Ne Olur?

Kredi Kartı Son Ödeme Tarihi 1 Gün Geçerse Ne Olur?

Son tahsilat tarihinin ne olduğunu kısaca anlatmaya çalıştık. Ayın 25’i geldiğinde o borcu bankalar işlem yapmayı kapatmadan yapmanız gerekiyor. Diyelim ki çok beklenmedik bir durum oldu ve bir nedenden ötürü borcunuzu kapatamadınız. Ancak bir gün sonra yani ayın 26’sı geldiğinde o borcu yatırmaya gittiniz. Bu bir günlük süreç kredi notunuzu etkilemeyecektir. Bu konuda endişe etmenize gerek yok. Ancak banka kredi kart gecikme faiz hesaplaması yaparak çok cüzü bir miktar ödemeyi sizden alacaktır. Bu faiz hesaplamaları merkez bankası tarafından üç ayda bir açıklanmakta ve bankalara bildirilmektedir.

Kredi Kartı Borcu Son Ödeme Tarihi Geçerse Olabilecekler?

Size vereceğimiz tavsiyelerin başında kredi kartı borcunuzun son yatırma tarihini geçirmemeniz olacaktır. En azından bir ay için asgari ödeme tutarını yatırmanızı tavsiye ederiz. Ancak tüm borcunuzun aynı şekilde gelecek aya devretmesi sizin banka nezdinde güven skalanızı sarsacak önemli bir hadise olacaktır. Tabi sadece bu değil farklı noktalarda da sizin zararınıza olacak çok sayıda detayın olabileceğini eklemek isteriz. Bunların neler olduğunu maddeler ile aktarmaya çalışalım.

  • Her gün için gecikmez faizi uygulanacak ve bir daha ki ekstre de sizden tahsil edilecektir.
  • Kredi notunuz büyük oranda düşecektir. Çünkü kredi kartları notu %35 oranında etkilemektedir. Bu da gelecekte bankalardan alacağınız hizmetlere taş koyacaktır.
  • Borcunuzu 90 günden fazla geciktirmeniz durumunda banka tarafından avukatları aracılığı ile yasal takip süreci başlatılacaktır.
  • Bu takip sürecinin başlaması halinde 15 gün içerisinde ödeme yapmanızı gerektiren bir mektup size gelecektir. Bu yatırma işleminin ardından kredi kartı kullanıma tamamen kapatılacaktır.

Son Ödeme Tarihi Geçen Kredi Kartı Faizi

Son Ödeme Tarihi Geçen Kredi Kartı Faizi

Kullanımı kolay olan işlemlerden birisi olan kredi kartları için önemli özelliklerinden birisi her ay düzenli olarak kullanım bedeli kadar ifa yapılması gerekmesidir. Bir gün ya da bir ay fark etmeksizin son ödeme tarihi geçtikten sonra ödeme yaparsanız bankanız tarafından akdi faiz ve gecikme faizi uygulanacaktır. Bu iki faiz türü farklı detaylar için uygulanmaktadır. Akdi faiz ve gecikme faizi 3’er aylık periyotlar ile MB tarafından her yıl dört kez açıklanmaktadır. 1 Ekim 2018 tarihinde ki açıklama da akdi faiz %2,25, gecikme faizi %2,75 olarak hesaba dahil edilmektedir.

Gecikme faizi asgari tutar üzerinden hesaplanmakta, akdi faiz ise kalan ödeme miktarına uygulanmaktadır. Ardından ikisi toplanarak ortaya net bir ödeme miktarı çıkarılmaktadır. Ayrıca BSMV ve KKDF içinde %20 oranında vergi hesaplaması yapılacaktır. Bir örnek ile son ödeme tarihi sonrasında günlük faiz ifa tutarınızı hesaplamaya çalışalım.

2000 TL kredi kartı borcunuzun %30 asgari ödeme tutarıdır. Yani o ay için 600 TL asgari ödeme yapmalı, 1400 TL normal ödeme yapmalısınız.

600 TL* %2,75=16,5 TL Asgari Gecikme Faizi

1400 TL * %2,25=31,5 TL Normal Faiz Hesaplaması

16,5 + 31,5= 48 TL üzerinden %20 vergi hesaplanması,

48 TL* %20= 9,6 TL vergi borcu

Toplamda 16,5 TL + 31,5 TL + 9,6 TL= 57,6 TL aylık ödemeniz gereken faiz tutarı ortaya çıkacaktır.

57,6 TL /30 = 1,92 TL günlük gecikme zammı ödeyeceksiniz demektir.


Çok kötüKötüOrtaİyiÇok iyi
1 Kişi oy verdi
Ortalama puan: 5,00.
Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...


Hatalı veya yanlış kısımları seçip, Ctrl+Enter basarak bize gönderebilirsiniz.
Yorum ekle