BCH Kredisi Nasıl Alınır? Şartları ve Faiz Oranları

Birçok banka tarafından ticari olarak kullanılacak olan ve sürekli devam edecek kredi almalarına verilen isim olmaktadır. Şartları ve Hesaplanması

Bch (Borçlu Cari Hesap) Kredi

Borçlu Cari Hesap Kredisi

Ticaret yapan insanların bankalar tarafından değişik şartları olan ve farklı faizlerde oranlarında kredi alabilmeleri mümkündür. Bankaya kişinin müracaat etmesiyle birlikte, banka tarafından istenilen şartlara uyulması halinde adına sürekli olan kredisi açılacaktır. Bu kredinin limiti dolana kadar kullanması mümkün olacaktır. Borçlu cari hesap kredisi taksitli krediler olarak bilinmektedir. Yanlış bir bilgi olması nedeniyle bankalar tarafından onay verildiğinde limit dolana kadar istediği tutarda kullanılacak ve daha sonrasında da ödeme yapılacaktır. Bankalardan krediyi alabilmek için lazım olan belgeler:

  • Nüfus cüzdan fotokopisi;
  • Tapu fotokopisi;
  • İkametgah belgesi;
  • Kira sözleşmeleri;
  • İşletmenin tescil belgesi;
  • Hayvan kimlikleri.

Her bankanın kişilere BCH kredisi verebilmesi için farklı belgeler istemektedir. Bu belgeleri eksiksiz bir şekilde bankaya sunması halinde, krediyi alabilmesi için onay verilirse kullanabilir. Bu kredilerin alımında bankaların yetkili ve söz sahibi olmaktadır.

Her zaman için hesap sahibinin faizlerin değişikliğini yaptığını, vade günü gelmeden ödeme müddetinde de değişiklik yapabilme hakkı bulunmaktadır. 

Vade Süresi

Alınan kredilerin vadesi uzun dönem değildir. Kişi aldığı vadeyi 12 ay kullanabilir. Vade süresi boyunca maksimum 12 ay boyunca açılan kredilerin limiti bitene kadar kullanabilir. Alınan kredi 1 yıl süresi boyunca açık olmaktadır. Dönem sonlarına gelindiği zamanda faiz ödemesi şartı sonucunda 1 yıl daha kullanıma açık kalır. Tüketici aldığı krediyi istediği zaman kapatabilir.

Kredi Şartları

Alınan paranın faiz oranı ve vadesinin değiştirme hakkı bulunmaktadır. İş yeri tarafından alınacak kredinin kullanılmasını istemesi nedeniyle kontrol edecektir. Bunun için çek teminatı şeklinde kullanılacaktır. Yapılan iş sonucunda para yerine çek alındığında bu çekler bankaya verilir. Alınan kredilerin vade günü gelmesi ile birlikte bu çekler tahsil edilerek kullanılır. Kullanılmakta olan kredi tutarından düşülecek olduğundan kredi limiti tekrardan oluşur. Verilen teminat sadece çekler değildir.

  • İpotek;
  • Nakit blokajı;
  • Kefil.

Teminat olarak çek gösterileceği zaman bankaların her zaman kısa süreli olan çekler tercih edilmektedir. Ayrıca bu çeklerin vadesi alınan paranın vadesinden daha uzun olmaması da gerekmektedir.

Banka her zaman için teminat olarak gösterilen çekin kontrol edilmesi, çekin ödenip ödenmeyeceğini, çek sahibinin daha önceden aldığı kredilerin kayıtlarına bakmaktadır. Aynı zamanda da bu iş yerinin performans değerlendirilmesi de parayı almanızda etkili olacaktır. Her zaman için alınan çekin, istenilen para tutarından %10 ile %20 arasında fazlasını kabul eder.

Çekin daha fazla olmasını tercih etmesinin nedenleri arasında teminatın olur da iş yeri tarafından ödenememesi durumunda faizin ve ana parayı karşılayabilmesi amacıyla tedbir için istenmektedir.

Bankalarında krediyi onaylaması için alınacak meblağ ne kadar olursa olsun, birden fazla çek istemektedir. Geçmişinde şayet herhangi bir ödeme yaparken sıkıntı yaşadıysa, nakit ödemesi zor olduğunda onay vermeyecektir. Aradığı niteliklere uygun olunması halinde onay verecek ve istenilen meblağ kadar limitiniz olacaktır. Bu limiti ister hemen, ister 12 ay içerisinde çekebilirsiniz. 

Kredi Faizi

Faizlerin işlenmesi herhangi bir düzenlenme yapılmaması durumunda Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarının 4. haftası itibari ile tahakkuk edilmeye başlar. Bu dört ay içerisinde paranın faizi işlenmektedir. Krediler dört dönemden oluşmaktadır.

Dönem Faiz Ayı
Ocak – Mart Martın son haftası
Nisan – Haziran Haziran son haftası
Temmuz – Eylül Eylül son haftası
Ekim – Aralık Aralık son haftası

Kredinin ödeme vadesinin her zaman için kişilerin bireysel olarak takip etmesi gerekiyor. Teminat amacıyla verilen çeklerin özellikle vade zamanında ödenmesi ve hesaba yatırılmış olduğuna dikkat edilmelidir. Şayet vadesi gününde yatırılmayan 1 gün bile geç yatırılması halinde faizi ödemek zorunda kalacaksınız. Ayrıca bir daha parayı almanız gerektiği zaman vadeyi gününde ödemediğinizi kayıt altına alması nedeniyle onay vermeyebilir.

İş yeri sahiplerinin bankaya istedikleri belgeyle başvurmaları ile birlikte kredi limit tanımlanmasıyla birlikte 12 ay içerisinde kullanabilir ve ödemesini yapabilir. Şayet tanımlanan limit çekilmemesi durumunda faiz işlemesi olmayacaktır. Fakat hesabınıza geçen paranın hepsini ya da bir kısmını kullandığınız zaman faiz işlemeye başlayacaktır. Hangi dönem içerisinde para aldıysanız o döneme ait olan faizin miktarı yansıtılarak ödemesini yapacaksınız.

Kredi Faizi Hesaplanması

BCH kredisi alındığı zaman hesaplanması için kredinin son günü hesapta olan kredinin bakiyesi göz önüne alınarak hesaplanmaktadır. 4 dönem içerisinde alınan kredilerin istenildiği gibi kullanılmaktadır. Dönem içerisinde aynı zamanda da kapatabilirsiniz. Kredinin her zaman için dönem sonunda gün sonu bakılarak borç bakiyesi esas alınarak faiz işlenir. Şayet kişilerin aldığı kredinin kullanılan limitinin dönemi içerisinde son güne kadar faizinde işlemesi gerçekleştirilmemesi durumunda bu durum merkez bankasının kayıtlarına geçer. Bunun sonucunda da firmanın ve kişilerin siciline yazılır. Bankanın dönem sonu paranın faizi tahakkuk etmesi durumunda noter onaylı olarak kredinin hesabının firmaya posta yoluyla gönderilecektir.

Hesaplanması diğer alınan kredilerden farklı olmaktadır. Faiz oranlarının sabit olmaması nedeniyle hesaplarken anapara ve süre değerlendirildiği gibi aynı zamanda da o anın faizi de alınarak hesaplanacaktır.

  • A: Anapara miktarı
  • F: Faiz
  • Z: Süre

Formül: A.N.T/36000 formülü ile hesaplanabilir. Faizlerin oranı her zaman dönem sonunda bankaların tarafından belirlenmektedir. Faizin miktarını öğrenmek için bankayla iletişime geçebilirsiniz.

Faizler sabit ve değişken olarak ikiye ayrılmaktadır. Firmaların ihtiyacını karşılamak için anlık ya da günlük olarak ihtiyaçlarını karşılayabilmek için alınmaktadır. Geri ödemeler ise dönemler halinde yapılacağı gibi yıllık kullanılarak kapatılabilir.


Çok kötüKötüOrtaİyiÇok iyi
1 Kişi oy verdi
Ortalama puan: 5,00.
Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...


Hatalı veya yanlış kısımları seçip, Ctrl+Enter basarak bize gönderebilirsiniz.
Yorum ekle