Efektif Yıllık Faiz Oranı Hesaplama ve Örnek Sorular

1 yıl vadeyi aşmayacak şekilde bileşik faiz üzerinden hesaplanarak hesaba yansıtılarak işleme alınan faiz türüdür. Faiz oranları, hesaplanması ve formülü

Efektif Faiz

resim

Efektif Faiz

Bir yıldan daha az bir sürede yıl cinsinden ve bileşik faizle birlikte sağlanacak olan faizin oranı olarak ifade edilmektedir. 12 ayı aşmayacak vadeli olan bileşik faizle hesaplanarak senelik oran sonucunda faiz hesaplanacaktır. Vade süresinin yıllık baz altında olması gerekmektedir. Bu faizinde türüne “gerçekleşen faiz” adı da verilmektedir. Hesaplanma işlemi yapılırken Nominal faizin baz alınarak hesaplanacaktır. Her zaman için nominal faizde oranına bakılarak daha yüksek hesaplanmaktadır. Fakat işleme alındığında ise etkisinin nominal faizle aynı olduğu görülmektedir.

  • Ödeme sıklığına bakılarak hesaplanır;
  • Faiz oranı ayrı hesaplanmalıdır;
  • Bileşik faizin periyotu baz alınmalıdır;
  • Nominal faizden daha fazladır.

Parayı yatıracak olduğunuz faizin şayet vade sayısı üzerinden hesaplanmasını ve bu süre sonunda para gelmesini istediğiniz zaman efektif faizde tercih edilmektedir. Finans açısından karlı olması nedeniyle sadece yatırdığınız 1 yıldan az olan dönemleri kapsamaktadır. Aşağıdaki formülle hesaplama işlemi gerçekleştirilecektir.

resim

Formülün uygulanarak hesaplama işlemi yapılacağı zaman vadesi göz önüne alınarak hesaplama işlemi gerçekleştirilecektir. Karlılık oranı için uygulanacak faizin her zaman için kârlı olacağından efektif faizde uygulaması yapılmalıdır.

Senelik olarak hesaplanacak bileşik faizi anlamında kullanılmaktadır.

Efektik Faiz Oranı

Paranın belirli bir süre oranında faizde kalacak ve bir gelir elde edeceği için bir yıldan kısa sürmesi durumunda bileşik faizi uygulanarak gelir elde edilecektir. Bu faizin oranı yılda bir defa gerçekleşecektir. Böylelikle yıllık faize eşit olacaktır. Bir yıldan daha kısa bir dönemde hesaplanacak olduğundan efektif faizin getirisi daha yüksek olur. Nominal faizinde hesaplanırken bir yıl içerisinde ki vade sayısının ve faizin sıklığının artmasıyla birlikte artacaktır. Fakat efektif faize konulduğunda ise yıllık olarak hesaplanacak olduğundan daha getirili olacaktır.

resim

Yukarıda yazılı olan formüle göre hesaplama yapacağımız zaman (1 + 0.10/2)^2 – 1 = 0.1025 oranı elde edilmektedir. Yani ana parayı 10.000 TL olarak faize yatırdığımız zaman %10.25 faiz geliri elde edilecektir. Ana paranın üzerine eklendiği zaman ise 1.025 TL faizin kazancı sağlanacak olduğundan vade sonu geldiğinde 11.025 Türk Lirası bir kazanç elde edilmiş olacaktır.

Nominal faizde vade sayısıyla yatırılması sonucunda bileşik faizde hesabından yatırılmamaktadır. Bu nedenle de 6 ay boyunca yatırıldığında nominal faizde %10 gelmektedir. Fakat Efektif faizin üzerinden hesaplandığı zaman ise kişilerin 6 ay vadesiyle yatırılması sonrasında %10.25 faizinde getirisi elde edilmiş olacaktır. Bankalar tarafından tüketicilerin değerlendirmek istediği anaparanın vade sayısı her zaman için farklı olmaktadır. Efektif faizde oranı alındığında stopaj değeri de alınmalı ve 6 aylık bir vade ile hesaplandığında yıl sonu getireceği vade hesaplanacak olduğunda daha yüksek olduğundan tercih edilmektedir.

Sorular

resim

Soru 1: Banka hesabına 6 ay vadeyle yıllık nominal faizin %14 her ay faiz uygulanacağı zaman 6 ayın sonunda elde edilen faiz oranı kaç olacaktır?

Cevap:

Yıllık nominal faiz , r = %14

Faizin işleneceği vade dönemi, C = 6

Yıllık yapılacak ödeme, K = 2

M=C* K = 6 * 2 = 12

i = (1+ r/ CK) C – 1= (1 + 0,14/12) 6 – 1 = % 7.21 efektif faizi 6 ayın sonunda paranın üzerine işlenecektir.

Soru 2: Aylık faizi %1.5 olan bir kredi kartının Bir sene içerisinde ki efektif faiz miktarı ne kadar olmaktadır?

Cevap:

r = (% 1.5 )*(12)= % 18

i a = (1 + 0,18/12) 12 – 1 = 0.1956   %19.56 faize denk gelmektedir.


Çok kötüKötüOrtaİyiÇok iyi
1 Kişi oy verdi
Ortalama puan: 5,00.
Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...


Hatalı veya yanlış kısımları seçip, Ctrl+Enter basarak bize gönderebilirsiniz.
Yorum ekle