Kredi Kartı Ödemesi 1 Gün Gecikirse Ne Olur?

Kredi kartı ödemesi 1 gün veya daha fazla gecikirse bankanın çeşitli yaptırımları ile karşılaşmak mümkün hale gelebilir. Bu konuda genel bir prosedür bulunuyor.

Kredi Kartı Ödemesi ve Gecikme Faizi

Kredi kartı borç ödemesi geciktiğinde genellikle bankaların uyguladıkları benzer bir prosedür ile karşılaşmak mümkündür. Kabul edilen yasa tasarısı sonucunda banka, müşterisine belirli bir ödeme planı oluşturmakla yükümlüdür. Eğer kişi bu plana sadık kalamaz ise bu noktada bankanın faiz oranlarını devreye alması mümkün hale gelir. Peki, kredi kartı ödemesi 1 gün gecikir ise ne olur?

Aslında bu sorunun cevabı oldukça basit. Genellikle bankalar 1 günlük bir gecikmeye sert şekilde cevap vermemektedirler. Eğer ödeme tarihinizi 1 veya daha fazla gün olmak kaydıyla geciktirirseniz faiz oranı işlemeye başlar. Bu faiz oranı ise genellikle bankaya göre değişim göstermektedir. Genel olarak uygulanan faiz oranı 1,80 bandındadır. Daha az veya daha fazla faiz oranı uygulayan bankalardan da söz etmek mümkündür. Kredi kartı borcunuzu belirlenen tarih aralığında ödemeniz takdirde bu faiz oranı geçerli olmaya ve günlük olarak işlemeye başlar. Toplam borcunuza göre işlenen faiz oranı, bir sonraki ay sizden tahsil edilir. Borcunuz dışında ek bir ödeme ile karşılaşmamak için kredi kartı başvuru işlemlerinde belirlediğiniz ödeme tarihlerine sadık kalmanız gerekiyor.

Kredi kartı ödemenizi 1 gün geciktirdiğiniz takdirde uygulanmaya başlanan faiz oranından bir miktar da olsa kurtulma şansınız bulunuyor. Bankalar tarafından sunulmakta olan minimum ödeme hizmeti, bu noktada imdadınıza yetişiyor. Kredi kartı ekstresi hesap kesim tarihiniz itibariyle çıkan harcama miktarının tümünü ödeyemiyorsanız en azından minimum oranı karşılamanız gerekiyor.

Alınan karar gereği minimum ödeme oranı %30’dur. Ay içerisindeki toplam borcunuzun %30’unu ödeyerek hesap kesimini bir sonraki aya devredebilir ve böylelikle kalan borcu gelecek ay ödeme şansına erişebilirsiniz.

Minimum tutarı ödemeniz halinde de elbette faiz oranı işlemeye başlar. Fakat bu faiz oranı işlerken hem kartı kullanma hakkınız devam eder hem de kara listeye girme tehlikesinden kurtulmuş olursunuz. Bu açıdan bakıldığında durumu örnek ile açıklamak çok daha kolay olacaktır.

Örneğin 1000 liralık borcunuz var. Bu borcun %30’u 300 TL ediyor. Eğer borcun tamamını ödeyemiyorsanız bu 300 liralık ödemeyi yaparak kartınızı kullanmayı sürdürebilirsiniz. İşlenecek faiz oranı ise eğer 1,84 olur ise toplam ödemeniz gereken faiz miktarı ise 12,88 TL olacaktır.

Genele bakıldığında düşük bir faiz ödemesi ile karşılaşacağınız söylenebilir. Eğer bu ek ödeme miktarı ile karşılaşmak istemiyorsanız kredi kartı borcunuzu son ödeme tarihi içerisinde ödemeniz gerekiyor.

Kredi Kartı Ödemesi 3 Ay Gecikir ise

Bankaların uzayan ödeme gecikmelerine göre harekete geçmesi mümkündür. Karara göre kredi kartı borcunuzu ödemeniz için belirli bir ek süreye sahip olacaksınız. Bu süre zarfında borcu ödememeniz halinde ne yazık ki kara listeye girme ihtimaliniz bulunuyor. Ayrıca kredi notunuzu olumsuz yönde etkileyecek olan kara liste, ilerleyen yıllarda kredi başvurusu yapmanız halinde size engel teşkil edebilir. Bundan dolayı sonucun buraya varmamasına dikkat etmelisiniz.

Bankanız size SMS ve telefon yoluyla ulaşmaya çalışacaktır. Eğer son ödeme tarihinizi geciktirirseniz iletişim kanalları üzerinden geçici olmak kaydıyla belirli bir ödeme tarihi belirleyebilirsiniz. Bu tarihte de ödemenizi gerçekleştirmediğiniz takdirde 3 aylık periyot uygulaması devreye konur. Herhangi bir bireysel kredi kartı borcu birden fazla kez ödenmediği takdirde kart kullanıma kapatılır. Böylelikle söz konusu kredi kartı üzerinden yeni bir harcama yapamaz, nakit çekemez ve taksitlendirme gibi işlemler uygulayamazsınız. Kredi kartı borcu ödenmediği takdirde doğabilecek sonuçlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kart geçici bir şekilde kullanıma kapatılır ancak minimum ödeme yapıldığı takdirde tekrar kullanıma açılır
  • Günlük gecikme faizi uygulanmaya başlanır
  • 3 ay üst üste ödeme geciktirilir ise borcun tamamı ödenene kadar kredi kartı kapatılır
  • Daha uzun sürelerde borç ödemesi yapılmaz ise banka size ihtarname gönderir
  • İhtarnameye karşılık borç hala daha ödenmez ise bankanız yasal süreci devreye alır
  • Yasal süreç çerçevesinde banka, borçlu kişiyi avukata devreder ve bu noktadan sonra işlem son aşama olarak da nitelendirilebilen mahkemeye kadar gider

Çok kötüKötüOrtaİyiÇok iyi
Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...


Hatalı veya yanlış kısımları seçip, Ctrl+Enter basarak bize gönderebilirsiniz.
Yorum ekle