Kredi Borcu Avukata Düşerse Ne Olur? Ne Yapılmalıdır?

Kredi ya da kredi kartı borcunuzu ödeyememe nedeniyle Avukata düşmesi halinde yaşanacak yasal süreç ve başınıza gelecek durumlar karşısında yapılması gerekenler.

Kredi Borcu Avukatlık Olursa Ne Olur?

Hayatımızı kolaylaştırmak, isteklerimizi karşılamak için günümüzde bankalar ile çok içli dışlı hareket etmekteyiz. Örneğin bir araba almak istiyoruz ancak elimizde ki miktar bunun için yeterli değildir. O noktada yapacağımız işlem bir bankaya giderek kredi çekmek olacaktır. Çekilen bu miktarı banka ile anlaşarak düzenli olarak 24 ay taksitle ödemeyi kabul ediyoruz. Ancak yaşanan ekonomik çalkantılar sizi de etkiliyor ve bir şekilde borcunuzu artık 10. taksitten itibaren ödemeyi yapamıyor olabilirsiniz. Bu olay gerçekleştiği andan itibaren artık siz bankaların nezdinde suçlu bir duruma geçmiş olacaksınız. Avukat ile yüzleşme sürecinizin başlamasını bu sayede sağlayabilirsiniz.

Kredi Borcu Avukatlık Olursa

Kredi Borcu Ne Zaman Avukata Düşer?

Tabi sadece bir taksit ödemediniz diye direkt olarak avukatın haciz memurları ile evinize geleceğini söylemek doğru değildir. Bunun için belirli bir süreç işletilmektedir. Kredinizin iki taksitini yani 10 ve 11 taksitler olsun, ödeyemediğiniz zaman banka size bir ihtarname ile borcunuzu ödemeniz gerektiği bilgisini verecektir. Bu ihtarnameden sonra 30 gün içerisinde ödemenizi yapmanız gerekiyor. Tabi tüm kredi ödemenizi bu süre içersinde yapmanız gerekiyor. İki taksiti üst üste ödemediğiniz zaman bu taksit herhangi iki tanesi olabilir yetki tamamıyla bankanın eline geçecektir. Ancak gene de avukata düşmesi için 90 günlük sürenin tamamlanması gerekecektir. Avukat o andan itibaren sizin borcunuzu ödemenize yardımcı olacak yegane kişi olacaktır. Günümüzde bu duruma düşen insan sayısının fazla olması nedeniyle bu olaylar olağan bir hal aldı diyebiliriz.

Avukata Düşen Kredi Borcu Yapılandırma?

Büyük uğraş vermenize rağmen borcunuzu gününde ödeyemediniz ve bankada Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği gereğinde elinde olan hakkı kullanarak sizi avukata vermiş olabilir. Bu andan itibaren avukatlar ya da avukat banka adına sizden borcu tahsil etmeye çalışacaktır. İlk olarak sizin bir maaşınızın olup olmadığına bakılacaktır. Maaşınız varsa iş yerinize bir mahkeme kararı gönderilerek maaşın 4’de 1’inin hacze uğrayacağının bilgisi iletilecektir. Bu seviyenin üzerine kanun gereği çıkılamaz. Tabi bu durumun yaşanmaması ve taşınmaz eşyalarınıza haciz gelmemesi için avukat ile irtibata geçerek borcunuzu yapılandırabilirsiniz. Bankalar parasını alabilmek için genelde bu şekilde gelen talepleri olumlu karşılamaktadır. Ancak sizin bu noktada dikkat etmeniz gereken ödeyebileceğiniz bir seviyenin üzerine çıkmamanız gerekiyor. Diyelim aylık 500 TL ödeyebilirsiniz. Ancak 2000 TL ödeyebileceğinizi söylerseniz bu çok doğru bir adım olmayacaktır. İleride başınızın daha büyük sorunlar içine girmesine neden olabilir.

Avukatlık Olan Kredi Borçları Bilinmesi Gerekenler

Olumsuz durumlar yaşadınız ve bir şekilde bu olay başınıza geldi. Yada çok yakın akrabalarınızdan, arkadaşlarınızdan birisi bu durum ile yüzleşti. Sonuçta hayat devam ediyor o nedenle karamsarlığa kapılmaya gerek yok. Bu durumlar hakkında gerekli bilgiye sahip olmak bazı detayları lehinize kullanmak için el verişli olacaktır. Şimdi bunları maddeler halinde sizler ile paylaşmaya çalışalım.

  • İlk olarak haciz maaşınıza gelecektir. Eğer daha önce bir haciz maaşınıza gelmişse ve ödemesi yapılıyorsa o bitene kadar ikinci gelen haciz sırada bekleyecektir. Toplamda bir maaşın 4’de 1’inden fazlası haciz için kesilemez. Haciz devlet tarafından gelirse ilk sıraya o geçecektir.
  • Kredi borcunun iki taksiti üst üste ödenmediği zaman bankanın eline tüm kozlar geçecektir. 30 gün içinde borcunuzu kapatmanız istenecektir. Eğer bu gerçekleşmezse 90 gün içerisinde haciz prosedürü başlatılacaktır.
  • Bu durumun yaşanması halinde ilk olarak üzerinize kayıtlı olan taşınmaz ve değerli mallarınızın satışı yapılacaktır. Bu satışlar değerlerinin yarısının dahi altına yapılabilir. O nedenle satışı kendimiz yaparak borcun büyük bölümünü kapatmak daha doğru bir tercih olacaktır.
  • Yaşanan süreç içerisinde banka ya da ilgili avukat ile irtibata geçerek borcunuzun bir şekilde taksitlerle ödenmesi için yardım talep edebilirsiniz. Bankalar genelde bu konuya sıcak bakmaktadır ve talebe uygun yardımlar tercih edilmektedir.
  • Borç süreci devreye girdiği andan itibaren faizde toplam borca eklenecektir. Ayrıca avukatlık ücretleri de bu borcun içerisinde dahil edilecek ve yüksek bir ödeme tutarı ortaya çıkacaktır.
  • Haciz işlemi bankaların en son tercih ettikleri tahsilat yöntemidir. Çünkü nakit para almak işlemi hızlandıracaktır. Haciz ile alınan malların bir de satış süreci olduğundan uzun bir zaman daha paraya erişme şanslarının olmayacağı anlamına geliyor.

Kredi Kartı Borcu Avukata Giderse Ne Olur

Kredi Kartı Borcu Avukata Giderse Ne Olur?

Kredi kartı borçları içinde bununla eş değer yöntemler uygulanmaktadır. Ancak iki durum içinde haciz cezası uygulansa da hapis cezası artık uygulanmamaktadır. Çünkü borçlunun hapse girmesinin alacaklıya hiçbir faydası olmayacaktır. Kredi kartı borcunuzu da iki ay üst üste ödeyemediğiniz zaman yukarıda ki sürecin bir benzerini yaşayacaksınız. Yaşanacak bu hadise içerisinde en kötü durum borcunuza gelecek faiz ya da haciz olmayacaktır. Artık siz bankaların gözünde yanında kırmızı kalem işareti bulunan bir müşteri haline geleceksiniz. Bu durumu düzeltmeniz için bankalar ile yapacağınız işlemlerde en az 5 yıl boyunca hata yapmamanız gerekiyor. Hapse girme ihtimaliniz vermiş olduğunuz yapılandırma taahhüdünün yerine getiremediğiniz durumlarda ise kaçınılmaz bir hale geleceğini de ekleyelim. 


Çok kötüKötüOrtaİyiÇok iyi
1 Kişi oy verdi
Ortalama puan: 5,00.
Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...


Hatalı veya yanlış kısımları seçip, Ctrl+Enter basarak bize gönderebilirsiniz.
Yorum ekle