Kredili Mevduat Hesabı (KMH) Özellikleri ve Nasıl Açılır?

Acil olarak nakit ihtiyaçlarınızın olması durumunda kişinin banka tarafından vadesiz hesabına tanımlanan kredinin özellikleri ve başvuru yöntemleri hakkında bilgiler.

Kredili Mevduat Hesabı Özellikleri

resimKMH kısaltmasıyla bilinen Kredili Mevduat hesabı bankanızda bulunan vadesiz hesabınıza ihtiyaç halinde hemen çekmenizi için tanımlanmakta olan kredidir. Mevduat hesabınız olması durumunda, şayet daha önceden hesabınıza tanımlanması halinde banka kartınız ya da kredi kartınız ile birlikte bankanıza ait olan ATM’lerden 24 saat boyunca çekebileceğiniz bir nakit para türüdür. Daha önceden tanımlanması ve kredinin bir limiti olmalıdır. Aynı şekilde de bankanın geri ödemesi yapılacağı zaman faizi ile birlikte bu ödemeyi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Özelliklerinden kısaca bahsetmek gerekirse şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Banka tarafından hesabınıza tanımlanması durumunda çekebilirsiniz;
  • Belirlenen limit kadar çekim gerçekleştirebilir;
  • Normal kredilerin aksine, önceden hesabınıza tanımlanması sebebiyle kolaylıkla çekebilirsiniz;
  • Çekim yapmak için bankanın açık olması beklenmez. ATM’lere giderek alabilirsiniz;
  • 1 ay içerisinde geri ödemesini yapmanız gerekmektedir.

Müşterilerine rahatlık sağlayan ve bankaların açık olmaması durumunda acil bir paraya ihtiyacınız olması halinde şayet kredinin hesabınıza daha önceden tanımlamanız durumunda sadece yapmanız gereken ATM’lere gitmek olacaktır. Burada kolaylıkla çekim işlemi gerçekleştirecek ve ihtiyaçlarınızı giderebileceksiniz.

İnternet ya da mobil bankacılık hizmetlerini kullanmakta olan kişiler ise hesaplarına EFT, Havale ya da ödemelerini yapabilmektedir.

Nasıl Başvuru Yapılır?

Her zaman için hesabınızın bulunduğu bankaya giderek açtırmanız mümkün olmaktadır. Diğer krediler gibi yüksek tutarda açtıramayacak olduğunuzu bilmenizde fayda bulunmaktadır. Sadece hesabınızın bulunduğu banka tarafından açılmamakta bankadan maaş alıyorsanız bu durumda da açtırmanız mümkün olacaktır. Başvuru yaparken her zaman için sizlerden istenecek olan bir takım belgeler olacaktır. Bunlar şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı;
  • Gelir belgesi;
  • Ek gelir belgesi;
  • Tapu ya da ruhsat.

Banka tarafından sizlere verilecek olan paranın tekrardan ödemesini yapacağınıza inandırması gerekmektedir. Şayet ödeme gerçekleştiremeyecek olduğunuzu düşünmeleri durumunda onaylanmayacaktır. Kredi notu düşük olan ya da bankalar tarafından daha öncesinde kara listeye alınmış bir insan ise bu isteği bankalar tarafından gerçekleştirilemeyecektir.

Şayet maaşınızı aldığınız banka tarafından hesabınıza tanımlanmasını istiyorsanız sadece nüfus cüzdanınızla başvurmanız yeterli olacaktır. 

Her bankanın hazırlamış olduğu KMH açılacağı zaman talep eden müşterinin imzalamasını istediği bir sözleşme bulunmaktadır. Bu sözleşme sayesinde sizlerin talebiniz onaylanması halinde paranız hesabınıza yatacak ve sözleşmeye uymanız istenecektir.

Ayrıca birçok banka müşterilerine tanımakta olduğu ayrıcalık sayesinde, bankadan krediyi almanız halinde, almış olduğunuz kredinin sözleşmesi yapılması durumunda, kredili mevduat hesabınızı da otomatik olarak açmaktadır.

Çoğu kişinin tercihleri arasında olmasa da ihtiyaç, konut ya da taşıt gibi krediler alırken yaptıkları sözleşmeyi okumamaları nedeniyle bankalar tarafından bu hesap açılacaktır.

Kredili mevduat hesabınızı kullanmayacak olduğunuzda, istemiyorsanız ya da banka tarafından otomatik olarak açılması halinde kapattırabilirsiniz. sadece şubelere giderek kapama işlemi gerçekleştirilmemektedir. Aynı zamanda müşteri temsilcisi ile görüşerek ya da İnternet bankacılığını kullanıyorsanız bu şekilde de kapatmanız mümkündür.

Faiz Hesaplanması

Bankalar günümüzde uygulayacak olduğu faiz Merkezi bankası tarafından belirlenmektedir. Günlük, haftalık ve aylık olarak faiz işleyecektir. Bu nedenle de ne kadar erken ödeme gerçekleştirirseniz sizin aldığınız parayı öderken fazla faiz ödememiş olacaksınız. Unutulmamalıdır ki hesabınıza tanımlanmış olan kredinin hepsine faiz uygulanmayacak sadece kullandığınız miktara faiz uygulaması gerçekleşecektir. 100 Türk lirası Kredili mevduat hesabından çekmiş bir kişinin ödeyeceği tutarlar şu şekilde olmaktadır.

resim

Hesaplama gerçekleştirilirken her zaman geri ödeme için KKDF ve BSMV eklemeniz gerekmektedir. Bunlar günlük, haftalık ve aylık olarak hesaplanacak olması sebebiyle kişilerin normal kredilere göre daha yüksek bir faizle birlikte daha çok ödeme yapmasına neden olacaktır.

Günlük Faiz Hesaplama Formülü:

resim

Ödenecek Paranın Hesaplanması

resim

İlk öncelikle günlük faizi hesaplamanız gerekmektedir. Bunun için hesabınıza tanımlanmış olan kredide ne kadar parayı kullandıysanız kredi tutarı olarak yazmalı ve Merkez bankası tarafından belirlenmiş %2,02 faiz oranı ile çarparak çıkan sonucu 30’a bölmelisiniz. Aldığınız nakit parayı kaç gün sonra ödüyorsanız ödeme yapacağınız miktarı hesaplamak için vade olarak yazmalısınız.

Daha anlaşılır olması için bir örnek ile açıklamak istiyoruz.

Örnek:

Ceren, Kredili Mevduat Hesabından 100 TL çektiği parayı 10 gün sonra ödemesini yapacaktır. Ceren’in ödeyecek olduğu miktar ne kadardır?

Kredi Tutarı = 100 TL

Faiz = %2,02

Vade = 10

Günlük Faiz = 100 * 2,02 / 30

Günlük Faiz = 67 Kuruş

Ödenecek Tutar = ( 67 * 10 ) * 1.2Ödenecek Tutar = 8,04 Türk Lirası

NOT: KKDF ve BSMV her zaman için 1.2 olarak alınmaktadır.


Çok kötüKötüOrtaİyiÇok iyi
Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...


Hatalı veya yanlış kısımları seçip, Ctrl+Enter basarak bize gönderebilirsiniz.
Yorum ekle