Excelde Rotatif Kredi Hesaplama

Rotatif kredi hesaplamanın Excel üzerinde nasıl yapılacağı ve bu hesaplamada dikkat edilecek tüm detayları yazımızın içerisinde net bir şekilde açıkça bulma şansınız var.

Rotatif Kredi Nedir?

Şirketlerin günlük olarak hareket kabiliyetlerinin rahat bir şekilde işlemesi için çok fazla nakit ihtiyaca sahip olması istenir. Ancak piyasalarda yaşanan ani para sıkışıkları bir anda şirketi hiç istemediği bir durumun içerisine sokmaktadır. Bu durumun ortadan kalkması ve rahatça istenilen nakde anlık olarak ulaşılabilmesi için bankalar tarafından işletmelere sunulan bir kredi türü vardır. Rotatif ya da BCH olarak bilinen bu kredinin farklı özellikleri bulunmaktadır. En önemli ve şirketlere avantaj sağlayan özelliği kefilsiz bir şekilde hiçbir evrak işiyle uğraşmadan rahatça kredi çekilmesine imkan tanımasıdır.

Excel üzerinden bu kredinin nasıl hesaplanacağını aktarmadan önce kısaca bu hizmetin ne olduğunu anlatmaya çalışalım. Kısa vadeli bir kredidir. 12 ay süreye sahiptir, ancak düzenli olarak ödeme yapmak zorunda değilsiniz. Yılda 4 kez dönemsel faiz ödemeleri yapılmak zorundadır. Bu faiz ödemeleri içinde aşağıda göstereceğimiz tabloya bakarak günlük faiz hesabı yapmalısınız. Çünkü bu hizmette faiz hesaplaması günlük olarak yapılmaktadır. Sizde bu hesabı rahatça kendiniz yapabilirsiniz. Hesabınız oluşturulduktan sonra sadece bir talimat vererek para geçişini yapabilirsiniz. Yıl içerisinde birçok kez para çekip, yatırma şansınız olmakla birlikte Aralık ayı geldiğinde hesabınızı sıfırlamanız banka tarafından istenecektir.

Excelde Rotatif Kredi Hesaplama

BCH olarak da bilinen bu kredinin açılımı borçlu cari hesap’tır. Burada amaçlanan şirketin rahatça para akışının sağlamasına yardımcı olmaktır. Tabi bu hizmetin belirli bir karşılığı olacaktır. Yıl boyunca defalarca limitinizi aşmadan kullanabileceğiniz kredinin hesaplanması için günlük faiz hesaplaması formülünden yararlanılmaktadır. Bu formül aşağıda ki gibidir. Formülde kullanılacak faiz oranını sabit almak piyasada yaşanan dengesizlikler nedeniyle doğru olmayacaktır.

Rotatif Kredi Faiz Hesaplama : (Para X Zaman X Faiz Oranı)/36000 *0,05 BSMV

Olarak formüle edilebilir. Bir örnek yardımı ile tablo üzerinden nasıl bir hesaplama yapılacağını kısaca sizlere aktarmaya çalışalım. Bu sayede sizde kendi şirketiniz için hesaplama işleminizi kolayca yapabilirsiniz. Diyelim şirketinize 200 bin TL limit tanımlanmış oldu. İlk üç aylık dönemde 15 gün boyunca 50 bin TL limiti kullandınız ve dönem tamamlanmadan borcunuzu ödediniz. Bankaya olan borcunuz bu 15 günlük faiz olacaktır. İlk olarak basitçe bu tutar için ödeyeceğiniz hesabı yapalım. Ardından tablo üzerinde bunu gösterdiğimiz örneği inceleyelim.

50 bin TL kullandığınız tutarın günlük faiz oranı olan %25 ile çarpmamız gerekiyor. 50000*25/100=12500 TL yıllık faiz tutarı. 12500*5/100=625 TL BSMV Maliyeti çıkacaktır. Bunların toplamı sizin yıllık faiz ödemeniz olacaktır. Ancak 15 günlük borcunuzu öğrenmek için 12500+625/360*15 hesabınızı yapmalısınız. Yeni bu miktar için 546 TL ödemeniz gerekiyor.

Günlük Faiz Hesaplama

Ana Para Faiz Oranı Zaman BSMV Faiz Ödemsi
50.000 TL %25 15 Gün %5 546 TL
Formül (((A2*B2*C3)/36000)*0,05)

Yukarıda ki tablo basit bir şekilde günlük faiz hesaplamasının bir örneğidir. Sizde bu hesabı kullanarak Excel üzerinden ödeyeceğiniz miktarı hesaplayabilirsiniz. Tabi 3 aylık dönemde birçok kez para çekip, yatırabileceğinizi de hesaba katarsak tüm hesaplamaları bu formül ışığında yaptıktan sonra genel toplam yaparak o dönemde ki ödeme miktarını ortaya çıkarabilirsiniz. Biz bu formülde yılı 360 gün olarak hesaba dahil ettik. Siz hesabınızda 365 gün olarak yapacaksanız “36000” sayısının yerine 36500 kullanmanız gerekecektir.

Rotatif Kredi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzmanlar bu hizmeti kullanacak şirketlere bazı tavsiyelerde bulunmaktadır. En önemli detay ise dönem tamamlanmadan borcun kapatılması olacaktır. Bildiğiniz gibi 12 ay boyunca isterseniz ödeme yapmadan sadece belirli aylarda faiz borcu ödemesi yaparak hesabınızı kullanabilirsiniz. Ancak günlük faiz oranlarının yüksek olmasından dolayı bu çok riskli ve yüksek maliyetli bir iş olacaktır. Bunun önüne geçmek için bir kez kullandığınız parayı yerine koyduktan sonra ikinciyi ondan sonra kullanmanız özellikle tavsiye edilmektedir. İnternet üzerinde çok sayıda rotatif hesaplama tablosu ve uygulaması bulunmaktadır. Ancak gene de bunların hiçbiri bankanızın çıkaracağı net rakama ulaşmanıza yardımcı olmayabilir. Çünkü bazı bankaların kullandıkları sistemler ve ekledikleri oranlar farklılık gösterebiliriz.

Örnek Hesaplama

Biz sizlere kolaylık olması için yaptığımız hesaplamanın bir örneğini yazımızın altında paylaşacağız. Ayrıca bu hesaplama için yapılmış olan bir videoyu da sizler ile paylaşacağız. Bu tablo ve video yardımı ile isterseniz hesaplama işleminizi rahatça kendiniz de yapabilirsiniz. Aklınızın karışması doğal bir sonuçtur. Rakamları net bir şekilde belirledikten sonra sizde dönem sonunda ödeyeceğiniz net rakamı öğrenebilirsiniz. Ardından rahatça istediğiniz miktar da ki krediyi kullanabilirsiniz.
Excel dosyası indirmek için tıklayınız


Tabi bu maliyetin sizin o anda ki ekonomik durumunuzu fayda sağlayacağı detayını da gözden kaçırmamanız gerekiyor.


Çok kötüKötüOrtaİyiÇok iyi
3 Kişi oy verdi
Ortalama puan: 4,67.
Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...


Hatalı veya yanlış kısımları seçip, Ctrl+Enter basarak bize gönderebilirsiniz.
Yorum ekle