Kredi tahsis ücreti, 2012 yılından bu yana bankalar tarafından kullandırılan kredinin binde 5’ini geçmemek üzere alınan dosya masrafı ve ipotek fek ücreti yerine getirilmiş tüketici harcamalarından biridir.
İçindekiler
Kredi Tahsis Ücreti

Kredi tahsis ve değerlendirme ücreti nedir?
Son yıllarda üzerine en çok konuşulan konulardan biri de kredi tahsis ücreti adı altında bankalar tarafından alınan ek dosya ücretidir. Bu ücret 2012 yılından bu yana yasal olarak kaldırılmış olan ek dosya ücreti ve ipotek fek ücreti yerine getirilmiş ek harcamalardan biridir. Yasal olarak bu ücret, alınan kredi oranında anaparanın binde 5’inden fazla olamaz. Bunun yanı sıra bu ücretin tam olarak ne kadar olacağı ile ilgili farklı banka ve kobiler tarafından konut, cihaz ya da araç alımlarında farklı tarifeler uygulanmaktadır. 3 ya da 6 ayda bir tüketiciye yansıtılan bu ücret için bankalar tarafından ortak kararlaştırılmış sabit bir fiyat birimi yoktur. Bankadan alınan kredinin türü ve büyüklüğüne göre tarifeler de değişebilmektedir. Bu açıdan anlaşabileceğiniz bir banka bulmak ve ek masrafların maliyeti konusunda önceden bilgi sahibi olmak büyük önem taşır. Önceden piyasa araştırması yapmadan aldığınız her kredi karşılığında sonradan ortaya çıkan bu masraflar sürpriz olarak karşınıza çıkabilir. Genel olarak bu konu hakkındaki bilgilendirme bankalar tarafından işlem öncesi yapılmamakta ve bilinçsizce kredi çeken tüketici için büyük bir yük oluşturmaktadır. Çünkü birçok bankada bu kalem için tüketiciye yansıtılan hizmet karşılığı bedel, kart aidatı ya da hizmet işletim bedellerinden oldukça yüksek bir meblağ tutmaktadır. Örneğin; 1500 TL civarında bir meblağ ile borç alan bir tüketici bu borç karşılığında 3 ya da 6 ayda bir 250 TL tahsis ücreti ödemek zorunda kalabilir. Bu açıdan birçok tüketici haklı olarak bu duruma isyan etmekte ve alınan yüklü paraların yasal olup olmadığını sorgulayarak bu kalem adına alınan bedellerin geri iadesi olup olmadığını sorgulamaktadır.
Kredi Tahsis Ücretine Dair Yasal Zorunluluklar ve Tüketici Hakları
Tüketicilerden alınacak tahsis ve değerlendirme ücretlerine yönelik usül ve esaslar resmi gazetede yayınlanarak hayata geçmiştir. Resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre;
- Kredi tahsis ücreti tüketicinin ihtiyaç duyarak çekmiş olduğu kredi anaparasının binde beşini geçemez.
- 3 Ekim 2014 tarihinden önceki kredilerde dosya masrafı, kredi tahsisi ücreti, istihbarat bedeli, işlem fiş bedeli, ödeme planı değiştirme ücreti gibi farklı isimler altında bankalarca tahsil edilen ve anaparanın binde 5’ini geçen ücretler Tüketici Hakem Heyetleri tarafından alınan karar doğrultusunda haksız bulunarak tüketiciye geri ödenme kararı verilmiştir.
- Kredi tahsis ve değerlendirme ücretleri hakkında yargıtay tarafından kesin hükme bağlanmış bir karar olmamakla birlikte Tüketici Hakem Heyeti başkanlığına başvuru yapılarak haksız şekilde alındığı düşünülen banka ek bedellerine karşı mahkeme açılabilir.
- Reddedilen, kabul edilmeyen, herhangi bir şekilde antlaşması bozulan kredi taleplerinden herhangi bir ücret alınamaz.
- Banka ve kobiler finansal tüketicilerden alınacak faiz, kar payı, ücret ve diğer kesintilere ilişkin güncel bilgileri açık, anlaşılır ve kolay erişilebilir bir şekilde kendi internet sitelerinde karşılaştırmaya uygun bir biçimde paylaşmak ve tüketiciyi bilgilendirmek zorundadır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kredi borçlanmalarında her tüketici bilinçli olmak ve piyasa şartlarını önceden araştırmak zorundadır. Bilinçsiz olarak çekilen krediler daha sonra çekilen anaparanın çok üzerinde faiz ve ek masraf bedelleri ile hayatı çekilmez kılabilir. Bu açıdan herhangi bir borç altına girmeden önce bankaların internet şubeleri üzerinden ön araştırma yapılmalı, daha sonra ihtiyaç duyulan bilgiler için banka ve kobilerin müşteri hizmetleri ile iletişime geçilmelidir.
Her banka ve kobinin farklı ürün ve hizmetler karşılığında talep ettiği kredi tahsis ve değerlendirme bedeli değişmektedir. Aynı banka bile konut kredisi ile cihaz kredisinin tahsis ücretlerini farklı meblağlar üzerinden belirleyebilir.
Burada önemli olan belirleyicilerden biri kredi miktarının tutarıdır. Bu tutar her bankanın kendi icra müdürlüğü ve kobi kredi tahsis uzmanları tarafından dönem içi toplantılar ile belirlenir.
Antlaşma sırasında ve sonrasında imza atılan her belgenin bir nüshası ”elden aldım” yazısı ile birlikte tüketici tarafından alınmalıdır. Yapılan her antlaşma öncesi bankalar tüketiciye gerekli tüm bilgileri vermekle sorumludur. Bu yüzden tüketici ne kadar iyi bir araştırmacı olursa daha sonra yaşanacak problemler de en asgari düzeye iner.
Sonuç olarak; iyi bir araştırma ve karşılaştırma yapmadan kredi çekeceğiniz bankaya karar vermeyin.