Kredi Tahsis Ücreti İadesi Nasıl Geri Alınabilir?

Kredi tahsis ücretinin ne olduğu ve bu ücretin bankalardan nasıl tahsil edilmesi gerektiği hakkında merak ettiklerinizi yazımızın içerisinde bulabilirsiniz.

Kredi Tahsis Ücreti Nedir?

Kredi çektiğimizde bankaların bizden faiz ile birlikte almış oldukları dosya ücretini hepimiz biliyoruz. Bunun bankacılıkta karşılığı kredi tahsis ücretidir. Bu konuda bankaların elinde kanun gereği belirlenmiş bir oran vardır. Bu oran binde 5 olarak sınırlanmıştır. Tabi bu hepsinde aynı olmaz. Çekilen kredi miktarına göre bu oranın üzerinde bir ücret alınamaz. 10 bin liralık kredide 50 TL olan masraf kesintisi, 100 bin TL’lik kredide 500 TL’ye çıkabilir. Bu ücretin kesilmesi bankalar tarafından bazen kullanıcılara bildirilmez. Daha çok kredi faiz oranı düşük gösterilmekte olup bu masrafla o fark ortadan kaldırılmaktadır.

Yasada Kredi Tahsis Ücreti Var Mıdır?

Günlük hayatımızı şekillendirmek ve rahatça yaşayabilmek için bankalar birçok konuda bize yardımcı olmaktadır. Bunun için sunulan farklı kredi türleri vardır. Araba almak, ev almak ya da ihtiyaçlarımı karşılayabilmek için bankalara belirli bir fark ödeyerek kredi çekme talebinde bulunuyoruz. Tabi bunun karşılığı olarak bizden fark ile birlikte dosya masrafı ücreti almalarını istemiyoruz. 2014 yılında çıkarılan bir kanun ile bunun yapılabileceği ancak binde 5’i geçemeyeceği belirlenmiştir. Bu durum daha sonra tüketicilere zarar verdiği için BDDK tarafından yapılan bir düzenleme ile birlikte kısıtlama getirilmiştir. Yargıtay’a taşınan bu karar kesintileri bankaların yapabileceği ancak belirlenen oranın üzerinde olmayan ve makul boyutları aşan kesintileri tekrar krediyi çeken kişiye geri ödenmesine karar vermiştir.

Bu duruma tepkisiz kalmış gibi görünen bankalar ise farklı bir yol izlemeyi tercih etmektedir. Yüksek miktarlarda kesinti yapmak yerine, kesintinin ismini kredi tahsis ücreti olarak değiştirerek küçük miktarlarda farklı isimler ile kesmeye devam etmişlerdir. Yasa gereği olmaması gereken bu durum hali hazırda devam etmektedir.

Kredi Tahsis Ücreti iade Ediliyor mu?

Bu konuda birçok tüketicinin bilgisi bulunmuyor. 2014 yılından önce alınan tüm krediler için bu hak tüketicilerin elinde bulunuyor. Ancak onların haberi bu konuda çok fazla bulunmuyor. Şu ana kadar başvuru da bulunan kişilerin %90’lık kısmı bu haklarını değerlendirme şansına sahipler. Haberleri sadece onların cep telefonlarına gelen bir mesaj sonrasında oluyor. Bu çok da güvenilir bir yöntem olmadığı için insanların doğru adımlar atması gerekiyor. Bu konuda haber siteleri tarafından yapılan önemli haberler bulunuyor. Bir tanesini aşağıda ki video da izleme şansına sahipsiniz.

Bankalar Ne Kadar Kredi Tahsis Ücreti Alıyor?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu oran alınan kredinin binde 5’ini geçmeyecek şekilde alınma hakkı bir dönem için verilmişti. Ancak bankalar bunu biraz esnetmeyi tercih ediyor. Birçok banka bu konuda gerekli bilgiyi site içerisinde sunmuyor. Bu konuda yaptığımız araştırmalar sonucunda sadece Fibabanka’nın bu konuda bilgi verdiğini gördük. Detaylı araştırmamıza devam ederek bazı bankaların bu konuda işlem detaylarını ve aldıkları ücretleri bulmaya çalıştık.

Banka Kredi Tahsis Oranı Alınan Maksimum Ücret
Fibabanka Binde 5 500
YapıKredi Binde 7,5 500
Garanti Bankası Binde 5

Sizlere burada üç banka hakkında bilgi vermeye çalıştık. Genelde oranlar bu şekilde sıralanıyor olsa da bunun yanında bankaların kesintilerine bakıldığında bu durumun içinde yer almayan bazı kesintilerin olduğu görülüyor. Alınan maksimum ücret bölümü boş olanlar çekilen miktar arttıkça kesilecek olan masrafı da arttırmaktadır.

Kredi Tahsis ve Değerlendirme Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Bu ücreti geri alma hakkı Yargıtay tarafından tüketicilere verildi. Bu hakkı kullanmak için yapmanız gereken işlem çok basittir. Bu konuda hiçbir kimseye hak vermenize gerek yok. Yapmanız gereken ilk şey bankanın bu kesintiyi yaptığına dair bir dekonta sahip olmanız olacaktır. Bunun için kredi çektiğiniz bankaya giderek kredi dökümünü talep edebilirsiniz. Bu talebiniz için banka sizden komisyon ücreti adı altında fahiş bir ücret talep edebilir. Bunu da geri almak için başvuru da bulunma hakkınız var. Aldığınız makbuz da çekmiş olduğunuz kredide ne kadar masraf kesildiğini görebilirsiniz. 5000 TL’lik kredi için 300 TL masraf kesilmesi biraz aşırıya kaçmak anlamına geliyor. Çünkü oran yüzde 6 oranına çıkıyor.

Kredi Tahsis Ücreti Dilekçe Örneği

Bu makbuzu elinize aldıktan sonra aşağıda paylaşacağım dilekçe örneğinde ki boşlukları doldurmanız gerekiyor. Doldurma işlemini yaptıktan sonra krediyi çektiğiniz bankanın kredi genel müdürlüğüne başvuruda bulunmalısınız. Eğer başvurunuzdan bir sonuç alamazsanız ikinci bir yöntemi uygulamanız gerekiyor.

Bankadan gelen olumsuz cevap durumunda aynı dilekçe ile birlikte bağlı bulunan kaymakamlığa giderek orada bulunan Tüketici Hakem Heyetine itirazda bulunmaktır. Yapacağınız bu başvurunun ardından heyet sizin yaptığınız başvuruyu detaylı bir şekilde inceleyecektir. Size geri dönüş büyük ihtimal ile yoğunlukla birlikte birkaç ay içerisinde yapılacaktır. İtirazınız haklıysa lehinize, değilse aleyhinize karar gelecektir. Sizde gelecek karar mektubu ile bankaya giderek kredi tahsis ücretinizi talep edebiliriz. Bu kararın ardından bankanın bu ödemeyi hesabınıza yapmaması imkansızdır.


Çok kötüKötüOrtaİyiÇok iyi
Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...


Hatalı veya yanlış kısımları seçip, Ctrl+Enter basarak bize gönderebilirsiniz.
Yorum ekle