Kredi Kartı Yıllık Ücreti Yasal Mı ve Nasıl Geri Alınır?

Bankalar tarafından verilen kredi kartlarının Yılda bir ya da iki defa aldıkları kart adatının yasal olup olmadığı ve geri iadesi için yapmanız gerekenler

Kredi Kart Aidatı

Kredi Kartı Aidatları

Nakit para taşımak istemeyenlerin daha çoğunlukla kullandığı kredi kartlarını ödemek istemeyenlerin sorduğu soru bankaların aldığı bu aidatın yasal olup olmadığıdır. 2018 senesinde kartları olan vatandaşların bankalara ödemekte olduğu kart ücretleri 3.7 milyar Türk Lirası olduğundan ciddi bir rakamdır. Bankalar tarafından tüketicilere verilmeden önce banka ile kullanıcının arasında bir sözleşme yapılmaktadır. Bu sözleşmeyi dikkat etmeden imzalanması durumunda ise sözleşmede yer aldığından aidatı ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bankalar tarafından tüketicilere verilen kartların bazılarından yasal ücret alma hakkı bulunmamaktadır.

  • Sanal kartlar;
  • 6 ay boyunca harcama yapılmaması;
  • Aidatsız kart;
  • Açılmayan kartlar.

Tüketicilerin bu kartları bankanın neden aldığı hep merak konusu olmuştur. Sözleşme imzalarken bankanın hazırladığı sözleşmeyi okumadan imzalamanız durumunda kabullenmiş olursunuz. Bankalar tarafından verilen kartların herhangi bir ödeme aracı olarak verilmediği ve bu kartların bankadan kredi alıyormuş gibi tüketiciye vermesi nedeniyle vermektedir. Herhangi bir eşya satın alırken peşin alacak maddi durumu olmaması halinde taksit imkanı sunan bu kartların aidatlı ve aidatsız olanları her bankada bulunmaktadır. Bankaların verdiği kartlardan aldığı ücretler şu şekildedir:

Banka Adı Kart Adı Senelik Ücret TL
Akbank Axess 109
Garanti Bankası Bonus Card 103
İş Bankası Maximum 66
Garanti Bankası Miles & Smiles 98
DenizBank Bonus 98
Yapı Kredi adios 137
Halkbank Paraf 32
Vakıfbank Worldcard 86
İş Bankası İş’te Üniversiteli 25
Akbank Axess Gold 122
QNB Finansbank CardFinans GO 25

Almak istediğiniz kartın sözleşmesi içerisinde şayet bulunuyorsa başka kart almanız önerilmektedir. Önceleri sözleşmelerde aidat ücretiyle ilgili bir madde bulunmazken itiraz edilmemesi için bankalar sözleşmelere aidat ücretini eklemektedir.

Sözleşme içerisinde maddenin bulunması ve imzalayanların aidat ücretini geri almaları mümkün değildir.

Kredi Kart Aidatını Geri Alma

2016 senesinde aidat ödemek istemeyenlerin şikayeti sonucunda Yargıtay 13. Dairesi tarafından alınan karar sonucunda sözleşmelerinde aidat ücreti yazılmaması halinde 10 yıl içerisinde ödedikleri kartın ücretini itiraz etmeleri halinde geri alabilmektedir. Bunun için tüketici mahkemesine başvurulmalıdır. Son 10 yıl alınan ücretlerin hesaplanarak hesabınıza yatırılmaktadır. Kullanıcının ödemiş olduğu ücreti geri almanın yollarını aşağıda 5 madde de sıralayabiliriz.

  • Sözleşmenin yenilenmesi ve yeni sözleşmede kart ücreti ödemeyeceğinize dair bir madde konulması;
  • Her şehir ve ilçede bulunan valilik ya da kaymakamlıklara gidilmeli ve dilekçe yazarak 10 yıl içerisinde ki kartların geri ödenmesi;
  • İlk yıl aidat almamaları nedeniyle her sene kapatarak yenileyebilirsiniz;
  • Bankayla görüşerek aidatın tekrardan iadesini istemek;
  • Kartı iptal ettirmek.

Bankanın müşteri hizmetlerini telefonla aramanız durumunda aidat ücretinin tarafınıza iade edilmesini istemelisiniz. Sizin kartı kullanma durumunuza bakarak size bankaların bazı teklifleri olur. Bunlar genellikle belli bir süre içerisinde belli bir miktar harcama sözünü vermeniz durumunda ücret iadesi yapılır. Söyledikleri miktar genellikle yüksek bir meblağ olması nedeniyle bunu ödemek istemiyorsanız yapmanız gereken kartınızı iptal ettireceğiniz cümlesini söylediğiniz de  müşteriyi kaybetmek istemeyeceği için 1 yıl boyunca kalma sözünü vermeniz sonucunda sizlere iadesini gerçekleştirecektir.

Herhangi bir söz vermek istemiyorsanız o zaman yasalar gereği son 10 yıl içerisinde ödemiş olduğunuz ücretin sizlere iadesi şayet sözleşmenizde yazmıyorsa iade etmek zorundadır. Fakat bunun için Tüketici Haklarına dilekçe yazmanız gerekmektedir. Her şehirde bulunan Tüketici Haklarına yazdığınız dilekçeniz incelenecek ve siz haklı görüldüğünüz zaman iadesi gerçekleşir. Örnek dilekçe şu şekilde hazırlanı ve en alt kısmı imzalanmalıdır.

Kredi Kart Aidatı Almayan Bankalar

Yapılan itirazlar sonucunda bankaların aidatsız kartları da bulunmaktadır. Bu kartların yaptığınız alışveriş sonucunda bonus kazanmanız daha sınırlı olduğu gibi taksitlendirme de daha az olmaktadır. BBDK tarafından çıkarılan bir kanun gereği bu yasal bir zorunluluktur. Kart ücreti olmayan bankalar şunlardır:

Garanti Flexi Bonus: Yapılan kampanyalardan faydalanabilir ya da kartınızla herhangi bir ücret ödemeden taksit yaptırabilirsiniz. Fakat aidatlı ücretlerde olduğu kadar çok taksit yaptıramaz ve bonus kazanamazsınız.

Finansbank Fix Card: İlk basıldığında 15 TL bir kart ücreti ödenmesi sonrasında herhangi bir kart ücreti senelik olarak yansıtılmamaktadır. Akbank Free: En çok müşterilerine kredi kartı vermekte olan bankalardan bir tanesi olmaktadır. Avantajları da fazladır.

Borcunuzu taksitlendirme yapabileceğiniz gibi anlaşmalı olan yerlerden de yaptığınız alışveriş sonrasında puan kazanabilirsiniz.

İş Bankası Maximum: Nakit avans çekme avantajınız varken kazanacağınız puanları daha sonraki alışverişlerinizde kullanmanız mümkündür. Üyesi olan işyerlerinden yaptığınız alışverişler sizlere puan olarak dönecek ver herhangi bir yıllık ücret ödemeyeceksiniz.


Çok kötüKötüOrtaİyiÇok iyi
Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...


Hatalı veya yanlış kısımları seçip, Ctrl+Enter basarak bize gönderebilirsiniz.
Yorum ekle