Kredi garanti fonu ne zaman başlamıştır, hangi amaçlarla getirilmiştir, bu kredi türüne başvurulabilecek olan bankalar hangileridir, başvuru süreci nasıl ilerlemektedir hakkında makale.
İçindekiler
Kredi Garanti Fonu Kredisi
Kredi Garanti Fonu uzun bir zamandan sonra küçülmeye ve kötüleşmeye başlayan ekonomik koşulların etkisiyle Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli firmaların yaşamaya başladıkları finansman ihtiyacı için düzenlenen bir uygulamadır. Ekonomik koşullar nedeniyle bankalardan çekecekleri kredilerde teminat gösteremeyen bu firmalar bu nedenle kredi alamayıp finansman ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmişlerdir. Bu nedenle bu uygulama yürülüğe konmuştur.
Kredi garanti fonu sayesinde:
- Firmalar ihtiyaç duydukları finansmanı rahat bir şekilde bankalardan sağlayarak hem işletme faaliyetlerini devam ettirebilmiş hem de ülkenin ekonomik durumunun iyileşmesine katkı sağlamışlardır
- Bankalar da daha fazla müşteriye ulaşarak kredi verme olanağı bularak hem karlılıkları artırmış hem de bankacılık sektörünün büyümesine katkıda bulunmuşlardır
Dünyanın farklı birçok başka ülkesinde de uygulanmakta olan bu sistem 1991 yılından beri ülkemizde de başarı ile sürdürülmekte ve birçok açıdan ekonomik sistemi destekleyici ve aynı zamanda istihdamı artırıcı bir rol oynamaktadır.
KGF Kredisi Faiz Oranları ve Şartları
Bu fonun teminat olarak gösterildiği kredilerde belli şartlar bulunmaktadır. Şirketlerin kullanmış oldukları krediler bu şartlara uygun olmalıdır. KGF’de kullanım koşulları garantinin türüne göre farklılık göstermektedir. Bu fonun sağladığı kredilerden iki şekilde yararlanmak mümkündür:
- Özkaynak garantili kredi
- Hazine garantili kredi
Her iki ayrı türünde kendisine göre şartları bulunmaktadır. Bunlara göre farklı firmalar farklı KGF türünde başvuru yapabilmektedirler. Krediden faydalanmak isteyenlerin uymaları gereken şartlar ise şu şekildedir.
Öz Kaynak Teminatlı Kredi | Hazine Teminatlı Kredi |
KOBİ, çiftçi veya gerçek veya tüzel kişi işletmesi olmak | KOBİ veya KOBİ dışı işletme olmak |
İşletme kredisinde 6 ve 60 ay arası kredi | İşletme kredisinde 60 ay vade |
Yatırım kredilerinde 6 ve 84 ay vade | Yatırım kredisinde 120 ay vade |
Üst sınır üç milyon lira | KOBİ’ler için üst sınır 12 milyon TL, KOBİ dışı işletmeler için 200 milyon TL |
Kefalet oranı yüzde 80 | Kefalet oranı KOBİ’ler için yüzde 90, KOBİ dışı krediler için yüzde 85 |
KGF’de garanti mekanizması olduğu için risk durumları azalan bankalar daha düşük faiz oranları sunabilmektedirler. Bu sayede daha uygun koşullarda finansman ihtiyacını karşılayan firmalar açısından avantajlı bir durum ortaya çıkar. Bu açıdan KGF faiz oranları diğer kredilerdeki oranlardan daha düşük olmakla birlikte her banka tarafından ayrı ayrı olarak belirlenmektedir. Bu nedenle başvuru yapılacak olan bankanın şubelerinden gerekli ve detaylı faiz bilgisinin alınması gereklidir.
KGF Kredisi Veren Bankalar
Bu kredi türleri KGF fonuna paydaş olan bankalardan çekilebilmektedir. Türkiye’de faliyette bulunan bankaların büyük birçoğunluğunu kapsayan bu bankaların yanısıra finans kuruluşlarından da faydalanılması mümkündür. Fonu oluşturan bankalar şunlardır:
- Anadolubank
- Alternatifbank
- Albaraka Türk Katılım Bankası
- Akbank
- Denizbank
- Burgan Bank
- HSBC
- ING
- Fiba Bank
- Nurol Yatırım
- Odeabank
- Kuveyt Türk
- Şekerbank
- Finansbank
- Turkland Bank
- Ziraat Bankası
- Türkiye Finans
- Türk Ekonomi Bankası
- Halk Bank
- Garanti Bankası
- Türkiye İhracat Kredi Bankası
- İş Bankası
- Vakıfbank
- Türkiye Sınai Kalkınma Bankası
- Yapı Kredi
- Vakıf Katılım
- Ziraat Katılım
Tüm bu bankalar kredi garanti fonuna yüzde 1,538 oranında eşit miktarda ortaktırlar ve işletmelere bu kredi türünü vermektedirler.
Bankaların uygulamış oldukları prosedürler bankadan bankaya değişmeden hepsi için aynı şekildedir. Tek fark belirlenmiş olan faiz oranları üzerinden olmaktadır. Bu bankalar KGF’de ortaklık şeklinde pay sahibi oldukları için başvuru sürecinden herhangi bir problem yaşanmamaktadır.
KGF Kredisi Başvuru Süreci, Ödeme ve Yapılandırma
Bu kredi türüne başvurmak isteyen firmalar bankaya kredi başvurusunda bulunurken KGF fonundan yararlanmak istediklerini belirtirler. Başvuruyu alan banka gerekli inelemeden sonra krediye onay verirse müşterinin dosyasını KGF’ye gönderir. KGF gerekli inceleme sonucunda dosyayı olumlu bulursa başvuruyu kabul eder ve işletmeye kefil olduğunu bankaya bildirir.

KGF sayesinde firmalar ekonomik canlılığa katkı yapabilmektedirler
Eximbank kredilerinden ve TÜBİTAK ve KOSGED desteklerinden faydalanmak isteyen işletmeler ise doğrudan KGF’ye başvuru yapabilmektedirler. Merkezi Ankara’da bulunan KGF’nin 40 şehirde ofisi bulunmaktadır. Başvurlar 24 saat içerisinde olumlu veya olumsuz olarak neticelenmektedir. KGF’de ödeme koşulları şu şekildedir:
- Bir yıl boyunca geri ödeme yapılmayabilir
- Ödeme sürecinde yapılandırma yapılabilmektedir. Yapılandırma olanağı işletme kredilerinde azami 96 ay, yatırım kredilerinde ise azami 156 aylık vadelerde bu imkandan faydalanılabilir
Ödemelerde sıkıntıya düşerek gerekli vade ödemesini gerçekleştiremeyen firmalar bir yılı ödemesiz olarak belirtilen vadelerde yeniden yapılandırma imkanından faydalanabilmektedir. Ayrıca bu firmalar ödeme gerçekleştiremedikleri için herhangi bir şekilde temerrüde düşerek haciz işlemine de konu olmamaktadırlar.