Dönem Sonu Faizi Ne Kadardır ve Nasıl Hesaplanır?

Dönem içerisinde kullandığı kredi kartının ekstresi geldiğinde yaptığı harcamanın tamamını ödememesi, asgari tutarını sadece ödemesi halinde dönem faizi uygulanır. Hesaplama ve oranları.

Dönem Faiz Oranı

faiz

Bir önceki aydan devreden borcun, yeni gelen ekstrede o ay içerisinde yapılan borç ile birlikte ödenmemesi durumunda dönem sonu faizi uygulanmaktadır. 500 Türk Lirası alışveriş yapan birinin yaklaşık olarak 3’te 1’lik kısmı asgari tutar 180 TL olmaktadır. Asgari tutarın sadece yapılması halinde kredi kartının kullanımı alışveriş yapmaya kapatılmayacaktır. Bir sonraki ayda ise kalan 320 Türk Lirasına dönem faizi işleyecek ve diğer dönemde yaptığınız borcunda tamamını ödemeniz istenecektir. Bankalar tarafından uygulanan uygulanacak faziler şu şekildedir:

  • Alışveriş faizi;
  • Net çekim faizi;
  • Taksitli nakit avans faizi;
  • Gecikme faizi;
  • Vergi.

Kullanılmakta olunan kredi kartının dönem sonu içerisinde kredi gecikme faizinin ödememiş olduğunuz taksit miktarına uygulanacak olan anaparadan hesaplanmaktadır. Gecikme faizinin hesaplanması sözleşmenizde yer alan faizin %30 fazlası olarak hesaplanmaktadır. Ayrıca buna bir de devlete ödenecek olan KKDF %5 ve BSMV %15 olmak üzere toplamda %20 vergi alınmaktadır. Şayet ay borcu geldiğinde borcun hepsinin değilde sadece kalan bir kısmının ödenmesi halinde hesap bakiyesi üzerinden faiz işlemi uygulanır. Asgari ya da daha fazla ödeme yapılması durumunda akdi faiz, asgari ödeme tutarının altında bir ödeme olması durumunda ise gecikme faizi işleme alınmaktadır.

Faizin her zaman için uygulanması için hesap kesim tarihinden sonrası için uygulanmaktadır.

resim

Bankalar tarafından verilen kredi kartlarının birden fazla gecikmesi olabilir. Şayet 80 gün geçerek 3 taksit sadece asgari tutarının ödenmesi halinde ay sonu faizi her taksit için ayrı ayrı hesaplanmaktadır.

resim

Bankalar üzerinden aylık taksit tutarı 30 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Anapara her zaman için yapılan alışverişte kişinin bankaya ne kadar borçlanırsa olan paradır. Taksitler bir sonraki ay yine ödenemeyen anaparanın üzerine eklenmemektedir. Anapara sadece o ay içerisinde yaptığınız harcamadır.

Dönem Faizi Hesaplama

Kredi kartlarının asgari ödemesi sonrasında kalanı için akdi faiz olan %2,25 ve aynı zamanda da gecikme faiz oranı olarak aylık %2,75 oranında faiz işleyecektir. Mevduat kapsamında bu faiz oranları her 3 ayda bir düzenlenmektedir. Dönem sonu geldiğinde ne kadar faiz ödeyecek olduğunuz şu şekilde hesaplanacaktır.

  • Dönem borcunun asgari tutarı hesaplanmaktadır;
  • Ödenen borç şayet asgarinin altında olduğunda %2.75 gecikme faiziyle hesaplanır;
  • Asgari tutardan fazlaysa %2.25 akdi faiz uygulanır;
  • %20 vergi eklenir.

Hesaplama işlemi yaparken her zaman için 30 gün içerisinde yaptığınız ödemelerin hesaplamasını yapmalısınız. Şayet dönem sonundan 30 gün daha geçmesi halinde ise bir de gecikme faizi işleme girecektir. Bir örnek verecek olursak:

Dönem sonu ödemenizi yapmanıza rağmen 45 Türk Lirası bir borcunuz kaldığında banka sizden 45 / 30 = 1.5 TL borç ödemenizi isteyecektir. Şayet ödemenizi son ödeme tarihinden 10 gün sonra yaparsanız bunun üzerine gecikme faizi de geleceğinden dönem borcunuz 1,5 * 10 = 15 TL daha fazla olacaktır.

İnsanların kullanmakta oldukları kartlarından dönem içerisinde yaptıkları alışveriş miktarının 3’te 1’i asgari tutar olması sebebiyle çoğu kullanıcı ana borcu ödemeyip, sadece kartlarını kullanmaya devam etmek için asgarisini ödemektedir.

Asgariden sonra kalan borca ise ödeme bitene kadar her ay düzenli olarak ayrı ayrı dönem faizi ve gecikme faizi bir de vergisi eklenmektedir.

İnsanlar tarafından alışveriş tutkusu her zaman olması nedeniyle kredi kartlarından yapacakları alışverişi daha sonra kendileri ödemeyecekmiş gibi davranarak limitleri bitene kadar yapmaktadır. Çoğu insan kazandığı maaşın fazlası olan limite sahip kartları bulunmaktadır. Böylesi bir durumda ise kazandığından daha fazlasını harcadığında ödeme yapmakta zorlanıyor. En azından asgari miktarını ödeyip geri kalanı sonra öderim tarzında bir düşünceye giriyor ve kartlarının kapanmaması için en az ödemesi gereken tutarı ödüyor. Sonraki aylarda ise borcunun üzerine bir de faiz işlemeye başlamaktadır. Çoğu insanın zorda kaldığı, mahkemelik olduğu, evine icra geldiği ve psikolojisinin ağır borç ve her ay faize giren borç sebebiyle bozulmaktadır.


Çok kötüKötüOrtaİyiÇok iyi
1 Kişi oy verdi
Ortalama puan: 4,00.
Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...


Hatalı veya yanlış kısımları seçip, Ctrl+Enter basarak bize gönderebilirsiniz.
Yorum ekle