Konut kredisi hesaplama
Kredi türü
Kredi Vadesi
Kredi tutarı
Son Güncelleme: 2024.03.29

Konut kredisi veren bankalar

Sonbahara Özel SarıPanjur Konut Kredisi
Faiz(%):
1.45 %
Toplam Ödeme:
254 530 TL
Aylık Taksit:
2 116 TL
Yıllık Maliyet
18.86%
Aylık Maliyet
1.45%
Tahsis Ücreti
600 TL
Faiz(%):
1.58 %
Toplam Ödeme:
268 432 TL
Aylık Taksit:
2 237 TL
Yıllık Maliyet
20.70%
Aylık Maliyet
1.58%
Tahsis Ücreti
0 TL
Faiz(%):
1.99 %
Toplam Ödeme:
316 288 TL
Aylık Taksit:
2 636 TL
Yıllık Maliyet
26.68%
Aylık Maliyet
1.99%
Tahsis Ücreti
0 TL
Faiz(%):
2.26 %
Toplam Ödeme:
351 139 TL
Aylık Taksit:
2 911 TL
Yıllık Maliyet
30.76%
Aylık Maliyet
2.26%
Tahsis Ücreti
600 TL
Faiz(%):
2.33 %
Toplam Ödeme:
358 096 TL
Aylık Taksit:
2 984 TL
Yıllık Maliyet
31.84%
Aylık Maliyet
2.33%
Tahsis Ücreti
0 TL
Faiz(%):
3.4 %
Toplam Ödeme:
499 956 TL
Aylık Taksit:
4 155 TL
Yıllık Maliyet
49.36%
Aylık Maliyet
3.40%
Tahsis Ücreti
600 TL

Ev sahibi olmak isteyenlerin almak istedikleri evin değeri kadar maddi durumları olmaması halinde ihtiyacı olan parayı tamamlayabilmeleri için bankalar tarafından konut kredileri verilebilmektedir. Ev kredisi alabilmek için konutlarda aranan özellikler bulunmaktadır.

  • Kat irtifakı alınması;
  • İskanlı olması;
  • Binanın %80’i tamamlanması;
  • Evde ipotek bulunmaması.

Konut Kredisi Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hangi bankanın vereceği kredinin daha avantajlı olduğunu öğrenmek için hesaplama yapmanız gerekmektedir. İnternet sitemizde ise konut kredisi vermekte olan bankalarla anlaşmalı olması sebebiyle faiz tutarlarının işlenmesi anlık olmaktadır. Bu sebeple de vade sayısı ve almak istediğiniz anaparayı yazarak sizlerde hesaplama yaptığınız zaman sizin için hangi bankanın daha avantajlı olduğunu kolaylıkla anlamış olacaksınız. En çok 360 ay vadeli olan bu krediler için ödeyecek tutarın aylık taksitlere bölünerek kişilerin her ay düzenli olarak ödemesi gerekmektedir. Bir ay dahi aksatması halinde yüksek oranda faiz ödenmesi gerekmektedir. Gelirine uygun olarak taksitlendirme yapması gerekmektedir. Bu taksitler gelirinize bakılacak ve en fazla gelirinizin yarısı kadar taksit tutarı hesaplanmaktadır.

Konut Kredisinde İlave Ücretler Nelerdir?

Kredi çekerek ev sahibi olmak isteyen bir insanın kesinlikle unutmaması gerekenler arasında anaparayı aldığı zaman sadece faizi ile birlikte ödemeyecek olmasıdır. Bu kişilerin konut kredisi alacağı zaman faiz oranı dışında şu masrafları da ödemesi zorunludur.

  • Dosya masrafı;
  • Ekspertiz ücreti;
  • Komisyon bedeli;
  • DASK;
  • İpotek tahsis ücreti;
  • Hayat ve konut sigortası;
  • Hesap işletim ücreti;
  • Ferdi kaza ücreti;
  • İpotek fekki;
  • Ekstre ücretleri.

Şayet kişilerin vade sonundan önce bankadan almış olduğu konut kredisini erken kapatmak istemesi durumunda ceza ile birlikte kalan parayı faizi ile birlikte ödemesi gerekmektedir. Erken ödeme cezası olarak bankalar konut kredisinde %2 oranında ceza ücreti almaktadır.

Bankadan Ne Kadar Kredi Alabilirsiniz?

Konut kredileri için başvuru yapmanız durumunda biraz farklı işlem uygulanmaktadır. Bunun için satın alacak olduğunuz evin banka tarafından ipotek edileceği ve kredi bitimine kadar ev aslında sizin olmayacak ve bankaya ait olacaktır. Konut kredileri için satın almakta olduğunuz evin %75’ini en fazla alabilirsiniz. Bu nedenle de ev parasının %25’ini sizin kendiniz nakit olarak ödemesi gerekmektedir.

Başvuru Nasıl Yapılır?

Konut kredisine başvurmak isteyenlerin ilk öncelikle kredi notunun yüksek olması, gelirinin olması veya kefil gösterebilmesi sonucunda aşağıdaki belgelerle birlikte sitemizden hesaplama yaparak hangi banka kendisi için daha avantajlıysa o bankaya belgelerle birlikte başvuru yapması gerekmektedir.

  • Başvuru formu;
  • Kimlik belgesi;
  • Maaş bordrosu;
  • Binanın ruhsatı;
  • Kat mülkiyeti;
  • Ekspertiz raporu.

Sitemizden konut kredisi için ödeyeceğiniz taksit sayısı olan vadeyi ve almak istediğiniz tutarı belirleyip, hesaplamasını yaptığınız zaman hangi banka size avantajlı geliyorsa yukarıdaki belgelerle birlikte başvuru yapmalısınız.

Konut Kredisi Hakkında Merak Edilenler

Bankalar tarafından çoğunlukla 120 ay yani 10 sene vadeyle verilmektedir. Fakat bazı bankalar 360 ay vade seçeneğini de sunmaktadır. Tabii ki bunun faiz oranı daha fazla olur. Sitemize bağlandığınız zaman konut kredisinde en fazla vade süresi olan bankalarında olduğunu ve kaç faizle verdiğini görebileceksiniz. Müşterinin kolay ödeme yapabilmesi için artan taksitli ya da azalan taksitli veya ara ödeme seçenekleri de bulunmaktadır. Bu tabii ki sizin vereceğiniz bir karar olacak ve gelir durumunuza uygun olarak alabileceksiniz.

İlk aldığı zaman taksit miktarını yüksek tutması ve daha sonrasında ise taksitleri ödeyememesi durumunda kişilerin konut kredisi taksitlerini tekrardan yapılandırması söz konusu olabilir. Kredi aldığınız zaman şayet evi bankaya ipotek ettirmeniz durumunda bu evi tekrardan satabilmeniz için evin ilk olarak ipoteğinin kaldırılması gerekmektedir. Bunu yapabilmek içinde ilk öncelikle kredi borcunun tamamının kapatılması gerekmektedir. İkinci seçenek ise evinizi satacağınız zaman bankadan aldığınız borç ile birlikte satmanız olacaktır.

Bankalar tarafından birçok sigorta yaptırılmaktadır. Bu sigortalar arasında sadece devlet tarafından zorunlu tutulan tek sigorta DASK olmaktadır. Zorunlu deprem sigortası dışında kalan sigortalar ise bankanın vermiş olduğu krediyi güvence altında tutmak olacaktır. Fakat bunun yasal bir işlem olmadığını da unutmamalısınız.

Konut kredisi için almış olduğunuz kredilerin taksitleri son ödeme gününe kadar ödemelisiniz. Şayet 3 ay yani 90 gün boyunca taksitleri ödememeniz halinde ise yasal takip başlatılacaktır. Bu işlem ipotekli eve banka tarafından el konulması ve icra dairesinde satılmasına kadar uzayacaktır. Bu nedenle de banka tarafından taksitlerinizi ödemekte zorluk çekmeniz halinde mutlaka tekrardan yapılandırma istemelisiniz.